MAMAIA este cea mai mare si cea mai faimoasa statiune a litoralului romanesc. Statiunea Mamaia este alipita municipiului Constanta si desparte lacul Siutghiol de Marea Neagra. Este destinatia preferata a turistilor pe timp de vara si a fost supusa in ultimii ani unui amplu proces de modernizare, capatand un frumos aer occidental. Mamaia va asteapta cu palmieri, fantani arteziene spectaculoase, evenimente mondene si spectacole de senzatie, restaurante si cluburi luxoase, terase si gradini linistite, zone de promenada, parc acvatic, telegondola si centre de agrement. Toate aceste facilitati fac din Mamaia o statiune a distractiei si relaxarii. De asemenea plaja din Mamaia a fost largita cu pana la 100 de metri in unele locuri, in urma investitiilor masive.
Povestea statiunii Mamaia incepe in 1905, cand pe fasia de pamant dintre mare si lacul Siutghiol incepe constructia primelor unitati turistice de pe litoral. Statiunea a fost inaugurata un an mai tarziu, pe data de 22 august si a fost denumita popular “bai de mare”. In scurt timp a devenit o oaza de liniste si relaxare a elitelor vremii, dar si a familiei regale, fiind vizitata de un numar record de turisti.
Pentru a facilita accesul in statiune, autoritatile au contruit o cale ferata care face legatura intre Mamaia si Gara din Constanta, pe traseul de astazi al bulevardului Mamaia. Statiunea cunoaste o "inflorire" accelerata in perioada interbelica, atunci cand renumele sau trece granitele tarii. Este momentul in care apar primele constructii importante ale statiunii, amintind aici Castelul Cara-Dalga, resedinta de vara a regalitatii, Cazinoul, vila Albatros (prima unitate de cazare de la malul marii) si Hotel Rex.
Spre sfarsitul anilor 1950 apare al doilea hotel de pe litoral, denumit Bucuresti (actualul Hotel Iaki). Mamaia continua sa se dezvolte intr-un ritm accelerat in era comunista, atunci cand se construiesc multe dintre hotelurile statiunii: Patria, National, Dorna, Bicaz, Astoria, Riviera, Metropol, Majestic, Mercur, Minerva, etc. In anii 1980, Mamaia continua sa se extinda si devine un paradis al turistilor din fostul bloc sovietic. Anii 1990 aduc un declin al statiunii, dar cu trecerea anilor Mamaia isi recapata renumele de “Perla litoralului romanesc”.
PLAJA din Mamaia Plaja din Mamaia se intinde pe o distanta de aproape 10 km, intre orasele Constanta si Navodari, iar latimea sa atinge adesea 200 de metri. Plaja este acoperita cu nisip fin, fara pietre si scoici in exces, iar intrarea in apa se face lin, adancimea marii crescand treptat pe o distanta destul de mare. Pentru siguranta, protectia si confortul trustilor, pe plaja sunt amenajate puncte de Salvamar, corturi de prim ajutor, toalete si puncte de colectare selectiva a deseurilor. O mare parte a plajei este amenajata cu sezlonguri si umbrele de care turistii pot beneficia contra cost, insa exista si zone in care acestia se pot instala gratuit. Plaja statiunii este intesata de beach baruri si terase, locuri perfecte in care va puteti ascunde de arsita verii alaturi de o inghetata, un cocktail sau o cafea cu gheata.
CAZARE si MASA in Mamaia Mamaia este cea mai mare statiune a litoralului romanesc, iar acest lucru se oglindeste si in capacitatea sa de cazare. Popularitatea de care se bucura statiunea a creat un mediu propice pentru construire de noi spatii de cazare, astfel ca, in ultimii ani, pe langa hotelurile cu traditie, au aparut constructii noi, care ofera conditii de cazare foarte bune: Hotel Malibu 4*, Hotel Florida 3*, Hotel Palm Beach, Hotel Laguna, Hotel Club California, Hotel Del Mar, Hotel Richmond, etc.
Pentru a tine pasul cu modernizarea statiunii, hotelurile vechi au fost si ele renovate, multe capatand un aer elegant si plin de rafinament: Hotel Vega 5*, Hotel Rex, Hotel Iaki, Hotel Flora, Hotel Savoy, Hotel Golden Tulip, Hotel Palas, Complex Mercur-Minerva, etc.
Deoarece gusturile si pretentiile turistilor cresc de la un sezon la altul, din ce in ce mai multe hoteluri au amenajate spatii pentru tratament si relaxare cu piscine, saune, sali de fitness, terenuri de sport, saloane de infrumusetare si saloane de masaj in care turistii se pot relaxa si pot beneficia de tratamente de actualitate: Hotel Iaki 4*, Hotel Vega, Hotel Queen Vera, Hotel Rex, Hotel Mamaia, Hotel Savoy si altele.
Atat timp cate te afli in statiunea Mamaia nu trebuie sa iti faci griji legate de ceea ce mananci si unde. Restaurantele si terasele sunt numeroase, multe dintre ele fiind insirate de-o parte si de cealalta a falezei. De la fast food-uri si gelaterii pana la restaurante "pretentioase", Mamaia le are pe toate. Puteti manca la restaurante cu specific romanesc, libanez, italienesc, chinezesc, turcesc, grecesc sau frantuzesc. Si, cel mai important, in Mamaia puteti manca pe saturate indiferent de bugetul pe care il aveti.
DISTRACTIE si RELAXARE in Mamaia
Daca pentru dvs. vacanta la mare nu se reduce doar la sezlongul de pe plaja, statiunea Mamaia este destinatia ideala. Mamaia ofera turistilor sai o multitudine de posibilitati de distractie si petrecere a timpului liber, potrivite pentru orice pretentie si orice buzunar. Bazele de agrement sunt o sursa inepuizabila de distractie pentru iubitorii sporturilor nautice, in statiunea Mamaia existand numeroase astfel de baze atat pe malul marii, cat si pe malul lacului. Turistii se pot bucura de plimbari cu hidrobicicleta, ridicari cu parasuta, windsurfing si yachting, tractari cu banana, plimbari cu skijet, ski nautic, scufundari si plimbari cu barci cu vele. Insula Ovidiu este unul dintre locurile potrivite pentru relaxare. Invaluita de legende ale trecutului, insula este astazi un minunat complex turistic care cuprinde restaurant, locuri de cazare si o gradina superba. Pe insula puteti ajunge cu vaporasul care pleaca din zona Cazinoului la intervale de timp stabilite. Aqua Magic este o alta atractie a statiunii, care ofera distractii la cote maxime.
Inaugurat in 2003, Aqua Magic este primul parc din tara care pune la dispozitia turistilor instalatii acvatice moderne. Telegondola din Mamaia este un mijloc care va permite sa admirati imprejurimile timp de 7 minute de la o inaltime de 50 de metri, pe o distanta de 2 kilometri. Satul de Vacanta este locul in care gasiti tarabe cu suveniruri, galerii comerciale si restaurante cu specific romanesc, amenajate in casute inspirate din diferite zone ale tarii. Parcul de distractii "Luna" este destinatia de distractii care nu trebuie ocolita atunci cand veniti ina vacanta la Mamaia. Plin de jocuri si lumini coloare, parcul va pune la dispozitie instalatii adecvate tuturor varstelor. Terenurile de sport sunt numeroase in statiunea Mamaia, multe dintre ele fiind functionale si pe durata iernii. Va puteti provoca prietenii la o partida de fotbal sau tenis pe terenurile hotelurilor Iaki, Oxford, Mamaia sau Palm Beach si in complexul IDU sau Sen.
Pe plaja sunt organizate terenuri de volei de care va puteti bucura gratuit. Plimbarea pe faleza statiunii este o metoda de relaxare la indemana oricui. Inchisa traficului auto, faleza statiunii Mamaia este marginita de terase si hoteluir frumoase, spatii verzi, galerii comerciale, magazine cu suveniruri si plaja cu nisip fin. Dintre zonele de promenada ale statiunii Mamaia, cele mai cunoscute sunt cele din zonele Perla si Cazino.
In zona Perla sunt amenajate gradini cu banci pentru odihna si fantani arteziene. Aici puteti gasi si Teatrul de Vara, loc in care se desfasoara spectacole de divertisment si concerte pe toata durata sezonului estival. In zona Cazinoului este amenajata o spectaculoasa fantana arteziana, luminata foarte frumos seara. Turistii se pot plimba printre jeturile de apa sau se pot odihni pe bancutele care marginesc piateta. Zona Cazinoului este locul in care vara sunt organizate spectacole in aer liber si parade tematice.
Cluburile de noapte din statiunea Mamaia sunt renumite pentru efervescenta si eleganta. Va puteti distra pana in zori la petreceri unice, organizate in stil propriu de cluburile din statiune. Excursiile la diverse obiective din Dobrogea sunt organizate de agentiile de voiaj sau de hoteluri si va ofera sansa sa aflati amanunte despre cultura si obiceiurile locurilor.