Viata in Mongolia - la ce sa te astepti in excursia din Mongolia

  • Ioni
  • /
  • 28 martie 2024

Mongolia este tara cerului albastru, cu peste 250 de zile insorite pe an si destinatia nr 1 in 2024, conform Lonely Planet

Până la finalul anului 2025, cetățenii români pot călători în Mongolia, în scop turistic, fără viză pentru o perioadă de maximum 30 de zile, în baza oricărui tip de pașaport, aflat în termen de valabilitate.

Poate cel mai spectaculos peisaj mongolez este cerul instelat din mijlocul stepei, departe de poluarea luminoasa a orașelor.  Obiectele de uz personal ce nu trebuie să lipseasca din excursia din Mongalia sunt: eșarfă sau bandană, ochelari de soare, pălărie, protecție solară, balsam de buze, lanternă, medicamentele uzuale de calatore.
Excursia in Mongolia nu este completa fara calarie atat pe cai cat si pe camilele cu 2 cocoase. Aveti grija, insa, ca orice experienta cu animale, se pot intampla accidente. Ce poate fi mai spectaculos decat o intoarcere in epoca de aur a Mongoliei, din secolul XIII, cu o aventura la echitatie pe intinsele stepe salbatice.

Mongolia este o țară cu o economie în curs de dezvoltare, care se bazează în principal pe industria extractivă, în special pe mineritul de cărbune, cupru și aur. Agricultura joacă, de asemenea, un rol important în economia Mongoliei, cu pășunile vaste ale stepei care susțin creșterea animalelor, în special a oilor, caprelor, iacilor și cailor. Turismul este o sursă importantă de venituri și de creștere economică, cu un număr tot mai mare de turiști care vizitează țara în fiecare an.

Pentru excursia in Mongolia, este obișnuit să aduci ceva pentru gazde atunci când vizitezi localnicii. Cadourile populare includ alimente, bomboane, țigări și sticle de alcool - deci recomandam sa luati cu dvs cateva produse traditionale romanesti pentru schimbul cultural.

Nivelul de trai în Mongolia variaza în funcție de zona geografică, ocupatie, nivelul de educație și accesul la resurse. Nivelul de trai in Mongolia este considerat a fi în în creștere, dar există încă provocări legate de sărăcie, inegalitate socială și accesul la servicii esențiale.

Acces la servicii de bază: În mediul urban, majoritatea oamenilor au acces la servicii de bază precum apă curentă, energie electrică, educație și asistență medicală. Cu toate acestea, în zonele rurale și nomade, accesul la aceste servicii este limitat. Din acest motiv perioada recomandata pentru o excursie in Mongolia este iunie- inceput septembrie. Pe perioada iernii, din cauza inghetului si infrastructurii precare, se opreste apa.


Locuințe in Mongolia

Mulți oameni din Mongolia locuiesc în iurte tradiționale, care pot fi simple și rudimentare în comparație cu standardele occidentale de locuințe. Se estimează că 50% din populația Mongoliei locuiește în iurtă. În orașele mai mari, există și blocuri de apartamente și case moderne. Stilul de viata nomad este inca practicat in Mongolia. Baia este aproape întotdeauna separată de spațiul de locuit. În taberele turistice cu iurte facilitățile sunt la un standard înalt de curățenie și există apă caldă pentru spălat și dușuri. Desigur, există zone în care apa nu este la discreție, așa ca se folosește cumpătat.

Educatie si infrastructura in Mongolia

În Mongolia, educația și asistența medicală sunt gratuite și sunt considerate drepturi fundamentale ale cetățenilor. Cu toate acestea, calitatea acestor servicii variaza în funcție de locație și de resursele disponibile. Infrastructura rutieră și de transport în Mongolia este în continuă dezvoltare, însă este încă subdezvoltată în anumite regiuni, cu mai mult de 60% dintre drumuri fiind de  pamant.

Goastronomia in Mongolia

Mâncarea în Mongolia reflectă tradițiile, clima și modul de viață al locuitorilor, având adesea caracteristici simple, dar nutritive și reconfortante. Dieta mongoleză se bazează pe ingrediente locale disponibile, cum ar fi carne de oaie, capră, iaurt și lapte de iapă, în special în regiunile rurale și nomade. Aceste alimente sunt bogate în proteine și grăsimi, oferind energie necesară pentru un stil de viață activ. Datorită vecinătății cu Rusia și influențelor asiatice, mâncarea mongoleză prezintă elemente asiatice și rusești, cum ar fi plăcintele (piroșkii), bucate cu orez și condimente din bucătăria asiatică.
Ceaiul din lapte de iapă (numit "suutei tsai") este o băutură tradițională în Mongolia, care este servită caldă și este considerată a fi foarte hrănitoare și revigorantă.

Dată fiind clima aspră din Mongolia, alimentele pot fi conservate și uscate pentru a fi folosite pe parcursul anului: carne uscată, lapte praf și brânză uscată.
În orașele mari există diversitate culinara, cu restaurante care servesc mâncăruri internaționale și occidentale dar alimentația tradițională mongoleză rămâne o parte importantă a culturii și identității naționale. In taberele turistice de iurte, in timpul sezonului estival se gasesc si preparate pentru vegetarieni, desi in mod traditional, in Mongolia se consuma foarte multa carne si produse lactate.


SOURCE AND TAGS