Vacanta Riviera Olimpului - Excursie Meteora


Vacanta Riviera Olimpului - Excursie Meteora


Excursiile la Meteora cuprind de obicei vizita la ateliere de icoane bizantine unde se poate vedea tehnica de pictare a icoanelor cu fiota de aur. Prezentarile sunt foarte interesante iar la final, turistii pot achizitiona suveniruri sau icoane. Din Riviera Olimpului, excursia la Meteora costa aprox 25 - 35 de euro / persoana si merita din plin. Drumul este spectaculos cu pisaje pitoresti si presarat cu stanci gigantice.

Despre Meteora
Manastirile de la Meteora sunt un important centru monahal crestin-otodox din Grecia si se afla aproape de orasul Kalambaka. Accest complex a fost construit in Evul Mediu si a avut in perioada de glorie 24 de manastiri dintre care mai sunt functionale 6 in ziua de azi. Aceste manastiri sunt construite pe piloni de gresie si creeaza o imagine inedita a zonei. Treptele ce duc la manastiri au fost construite in 1920 permitand astfel un acces mai facil catre lacasurile cocotate pe stanca.  

In secolulul XI au venit la Meterora primii calugari pustnici, care locuiau in pesteri iar mai tarziu, in sec. al XIV-lea au fost construite primele manastiri. Dupa ce a fost expulzat din Muntele Athos (cel mai mare si important complex de manastiri din Grecia), Sf. Atanasie a fondat Manastirea Marele Meteor (cu hramul Schimbarea la Fata). Aceasta a fost folosita in permanenta, de la fondare pana in prezent. Incepand cu secolul al XVII-lea, unele manastiri au fost abandonate si deterioarate sau distruse  in timpul razboiului.


Meteora este monument UNESCO inca din anul 1988.


Cele 6 manastiri functionale de la Meteora:

Manastirea Marele Meteor cu hramul Schimbarea la Fata este cea mai veche dintre manastirile de la Meteora. A fost construita in jurul anului 1340 si restaurata in 1483 si 1552. Biserica principala a fost ridicata in 1387 iar picturile dateaza din intervalul 1483 - 1552.

Manastirea Marele Meteor este amplasata in extremitatea vestica a padurii de piatra la o inaltime de 613 m de la nivelul marii iar accesul se face cu ajutorul celor 115 trepte abrupte, sapate in stanca.

Manastirea Marele Meteor este deschisa zilnic intre orele 9.00-13.00 si 15.00-18.00, cu exceptia zilei de marti. Veti gasi aici un muzeu cu multe icoane vechi si bucataria manastirii care se pastreaza asa cum era folosita in trecut precum si scripetii si plasa cu care calatorii erau trasi catre varful stancii.



Manastirea Agios Nikolaos are hramul Sf. Nicolae si a fost construita in sec al XVI-lea, fiind amplasata pe o stâncă de 85 m. Biserica este pictată de catre pictorul cretan Theophanis Strelitzas, in 1527.


Manastirea Agios Stefanos (Sf Stefan) este singura manastire vizibila din Kalambaka, fiind destul de usor accesibila. Manastirea a fost bombardata in timpul celui de al doilea razboi mondial si devine manastire de calugarite incepand cu anul 1961.


Manastirea Aghia Triada (Sfânta Treime) a fost construita in 1475 iar accesul a fost facilitat de constructia celor 140 de trepte cioplite in piatra in 1925. Este a 3-a cea mai veche manastire de la Meteora iar de sus panorama este superba.


Manastirea Roussanou adaposteste astazi 10 maicute si este renumita pentru frescele pictate in stilul scolii cretane. La fel ca celelalte manastiri de la Meteora, accesul se facea cu ajutrul unr scari de sfoara, scripeti si plasa. Pe la 1900 se construiesc 2 poduri de lemn ce vor fi inlocuite cu poduri de piatra pentru a facilita accesul catre manastire.


Manastirea Varlaam
este a doua ca marime din complexul Meteora, construita in 1541 pe o stanca de 373 m si are hramul Toti Sfintii. In 1923 s-au cioplit 195 de trepte in stanca pentru accesul catre manastire iar plasele si scripetii se folosesc in contiunuare pentru transportul alimentelor. Manastirea adaposteste 7 calugari iar o parte din ea functoneaza ca muzeu.



SOURCE AND TAGS