Va rugam, renuntati la - Am auzit ca...



Va rugam, lăsați pe "Am auzit că.../ Aud un zvon... " și folosiți numai surse oficiale pentru informare. 


Aceasta criză prin care trecem trebuie să ne învețe multe, inclusiv să reușim șă ne informăm din surse oficiale, nu din "auzite...".

Folosiți cu încredere: 


Puteti afla informații și de pe facebook, dar tot de pe paginile oficiale

Dacă informația pe care o căutați nu se află aici, cel probabil este numai un zvon.



Cele mai dese "Am auzit că..." pe care le primim

Bulgaria - Am auzit că ... 

1. ... nu ne mai lasă bulgarii să trecem la ei. Fals. 
Granitele sunt deschise din 15 iunie, există numai obligativitatea de a completa o declarație în vamă, pe care o găsiți pe siteul MAE de mai jos.

Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români, precum și pentru cetățenii Statelor Membre UE.


2. ... trebuie făcut test COVID pentru călătoria în Bulgaria. Fals.
Bulgaria nu a cerut și nici nu a făcut până acum teste COVID turiștilor, indiferent de țara din care sosesc.


3. ... dacă ajungem în Bulgaria, intrăm în carantina. Fals
Chiar și dacă sunteti testat pozitiv în Bulgaria, prima recomandare a autorităților va fi să vă autoizolați la domiciliu (dacă sunteți asimptomatic și puteți călători)

Nu există obligativitatea efectuării carantinei de 14 zile pentru cetățenii români sau ai altor state membre UE, atunci când sosesc din România.


4. .... atunci cand vii din Bulgaria stai 14 zile in carantina. Fals. 
Nu se mai aplica măsura carantinării din 15 iunie pentru Bulgaria. Lista este updatată în vederea introducerii de noi țări. 

Lista tarilor exceptate de la carantina o găsiți aici:



5. ... trebuie să stăm cu măști la plajă. Fals.
Nu există obligativitatea de a purta măști în exterior. Veți purta măști numai în spațiile închise.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Toate persoanele care se află în spații publice închise (ex. mijloace de transport public, unități medicale și de sănătate, farmacii, magazine optice, centre naționale pentru probleme de sănătate publică, instituții administrative și alte locuri, în care sunt deserviți sau au acces cetățenii, gări feroviare și stații de autobuz, aeroporturi, stații de metrou, centre comerciale, biserici, mănăstiri, lăcașuri de cult, muzee și altele) sunt obligate să poarte o mască de protecție pentru față, de unică sau multiplă folosință, sau alte mijloace de acoperire a nasului și gurii (ex. batic, șal, vizieră și altele), utilizate conform recomandărilor cuprinse în anexa ordinului menționat; prin raportare la această prevedere, „publice” sunt acele locuri cu acces liber și/sau care sunt destinate utilizării publice;
o excepție cu privire la obligația prevăzută anterior este permisă pentru clienții localurilor de alimentație publică și localurilor unde sunt consumate băuturi, precum și pentru practicanții de sport în spații închise, pe perioada activității fizice;
este recomandată purtarea unei măști de protecție pentru față, de unică sau multiplă folosință, sau a altui mijloc de acoperire a nasului și gurii (ex. batic, șal, vizieră și altele), în toate spațiile publice deschise;
măsura distanțării fizice este aplicată între persoanele care se află în locuri publice deschise (parcuri, străzi, stații de autobuz), cu excepția situației în care aceste persoane fac parte din aceeași familie/gospodărie.



Grecia - Am auzit că ... 

1. ... nu ne mai lasă grecii să trecem la ei. Fals. 
Granitele cu Grecia sunt deschise din 15 iunie. 

Toți turiștii care întră în Grecia trebuie să completeze formularul electronic PLF de intrare in Grecia (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrarii pe teritoriul Greciei.
Toti turiștii care intră pe cale terestră (vama Kulata) trebuie să prezinte un test COVID ne
gativ, tradus în limba engleza, nu mai vechi de 72 de ore.  

Obligativitatea de a prezenta testul este validă pentru călătorii în perioada 15-29 iulie, urmând a fi retrasă sau prelungită, în funcție de evoluția cazurilor. 

Informații oficiale găsiti aici: 


2. ... trebuie să mă izolez la hotel. Fals. Nici nu merită alte comentarii

3. ... trebuie să mă izolez în camera de hotel până la primirea rezultatului testului. Fals. 
Există recomandarea de a limita ieșirile  în primele 24 de ore, astfel încât, dacă testul este pozitiv, să se poată face anchetă epidemiologică rapid. 

Puteți merge pe plajă, la piscină, la restaurant, dar ar fi ideal să nu plecați într-o excursie.


4. ... trebuie să fac testul COVID la stat. Fals, trebuie făcut la unități acreditate 
Lista unitățlor acreditate pentru testare o găsiți aici: 


5. ... daca merg cu avionul, pot evita testarea aleatorie dacă fac eu testul. Fals
Desigur, vă dovediți un cetățean responsabil dacă faceți testul din țară, mai ales dacă aveți vreo suspiciune în ceea ce privește starea dvs de sănătate. Dar testele în aeroprt se fac aleator și, dacă veți fi selectat pentru restare, va trebui să faceți testul.








 




SOURCE AND TAGS