Poti vedea India din Sri Lanka? 23 cele mai frecvente intrebari despre Sri Lanka

  • Ioni
  • /
  • 13 noiembrie 2021



1. Este Sri Lanka sigură?


Turiștii sunt bine primiți și Sri Lanka este o țară  minunată și sigură. La momentul scrierii acestui articol, noimebrie 2021, suntem chiar în Parcul Național Yala la mijlocul vacanței noastre de 2 săptămâni în Sri Lanka. Viața în Sri Lanka este linistita si plina de aventura.

În ceea ce priveste situația COVID-19, granițele țării au rămas închise turismului până pe 1 Octombrie, când rata de vaccinare a ajuns la 60% din total populație și peste 80% din populația adultă. Masca este obligatirie în Sri Lanka și, fără excepție, ea este purtată în magazine, în tren, în tuk tuk, în hoteluri și restuarante. Sunt foarte stricți și riguroși în această privință.

Pentru turisti, viata in Sri Lanka este spectaculoasa insa pentru locuitori este dificila din cauza unei crize economice majore ce a afectat tara dupa pandemie.


Sri Lanka este ospitalieră și multiculturală și destinație excelentă pentru o vacanță activă sau de relaxare.

Cei care au vizitat deja insula îți vor confirma că, alături de thailandezi, srilankezii sunt printre cei mai prietenoși oameni. Mulți dintre turiști revin pe insulă și decid apoi să rămână pe termen mai lung sau chiar să își întemeieze familii aici.




2. Este Sri Lanka India?

Nu, Sri Lanka este un stat independent, insular, aflat la est de India. Sri Lanka este despărțită de India de Golful Mannar și Strâmtoarea Palk. Distanța dintre India și Sri Lanka este de 25 km.



3. Poți vedea India din Sri Lanka?

Nu,  nu se poate vedea India din Sri Lanka.
Plaja  Talaimannar, cea mai apropiată de graniță, este o zonă plată și fără clădiri impunătoare sau stânci,


4. Este Sri Lanka mai curată decât India?

DA, Sri Lanka este mai curată decât India.
Acest lucru se datoreaza în primul rând faptului că are o populatie mult mai puțin numeroasă - cca 22 milioane de locuitori, comparabil cu populația României.

Și cu toate că este considerabil mai săracă, orasele, străzile, și chiar și zonele rurale sunt mult mai bine îngrijite.



5. Este Sri Lanka o țară din lumea a treia?

Da, Sri Lanka este clasificată ca o țară din lumea a treia/ adică o țară cu o economie redusă.


6. Este Sri Lanka o țară fericită?

Nu prea.
În World Happiness Report, Sri Lanka ocupă locul 129 din 149 de țari incluse în top, ceea ce face ca srilankerii să fie, de fapt, dintre cei mai triști oameni din lume.

România ocupă locul 46 în acelasi top, iar locul 1 îi revine Finlandei. Finlanda este țara cu cei mai fericiti oameni din lume.

La polul opus, Afganistan este cea mai tristă țară din lume, urmată de Zimbabwe, Rwanda, Botswana si Lesotho.


7. Care este religia oficială în Sri Lanka?

Budismul este cea mai răspândită religie din Sri Lanka -  peste 70% din populatie practică budismul.
Urmează hinduismul - 12,6%, musulmanii - 9.7 % si creștinii - 7.4%. Conform ultimului recensământ, musulamnii sunt sunni, iar creștinii sunt în principal romano-catolici.


8. Se vorbește engleză în Sri Lanka?

Da, engleza este vorbită fluent de 23.8 % din populație și este folosită frecvent pentru chestiuni oficiale și comerciale.
Sri Lanka a fost colonie a Regatului Unit în perioada 1815 - 1948, când purta numele de Ceylon - de aici și numele ceaiului Ceylon.


9. Ce limbă se vorbește în Sri Lanka?

În Sri Lanka sunt 2 limbi oficiale - Sinhala și Tamil, iar engleza este limbă de legătură. Pe înscrisurile oficiale, inclusiv semne de circulatie, apar ambele.

Sinhala este limba poporului sinhalez, budist, și este vorbită de cca 16 miliane de persoane.
Tamil este vorbită de 4.7 milioane de persoane, în general hindu, concentrați în nodrul insulei.


Iată câteva fraze esențiale in sinhaleză

    Salut - “Ayubowan” Aayu-bo-wan. ...
Mulțumesc - - “Bohoma Istuti” Bo-hoh-mah Iss-too-tee. ...
    Te rog  - “Karunakara” Karu-nah-kara. ...
    Nu înțeleg- “Mata Terinneh Neh” Mata Terenne Na. ...
    Vorbiți Engleză- “Oyate Ingrisi Katha Karanna Puluwanda” Oyate Ingrisi Ka-tha Karanna Pulu-wanda.


10. La ce costuri să mă astept  într-o vacanță in Sri Lanka?

Prețuri la 13 noiembrie 2021
  • Fel principal de mâncare / curry, peste cu cartopi prăjiți/ - 950 - 1900 LKR
  • Bere - 250 - 450 LKR
  • Benzină - 150 - 170 LKR
  • Apă - 50-100 LKR
  • Fresh de Ananas - 300 LKR
  • Banane - 50-250 LKR/kg
  • Masaj full body - 2500 - 6000 LKR ( o oră)


Pentru excursii:

  • Whale Whatchin in Mirissa - 56 USD/persoana
  • Lagoon safari - Kogala - intre 15 - 25 USD/persoana
  • Stilt fishing - 15 - 20 USD/persoana
  • Seara sri lankeza -50 USD/persoana

1000 LKR = 21.4 RON


11. Se poate consuma alcool în Sri Lanka?

În general nu există restricții în ceea ce privește consumul de alcool în Sri Lanka. Exista 2 situații care fac exceptie:

  • Nu este permis să se vândă alcool în zilele de sărbătoare
  • Nu este permis să se consume alcool pe stradă, în parcuri sau alyte locuri publice. Același lucru se aplică și pentru fumat.

Nu se găsește însă decât în magazine specializate și restaurante/ baruri. Nu veți găsi bere la magazinul de lângă hotel, de la care luati o apă, un suc, o punga de alune.
Nu peste tot veți găsi alcool de calitate. Dacă doriți o bere, veți găsi aproape în orice restaurant. Prosecco, Moet - mai rar :).


12. Este Sri Lanka frumoasă?

Da, Sri Lanka este o țară exceptional de frumoasă, o destinatie exotică în care să te poti bucura de situri culturale, rezervații naturale, animale sălbatice și fețe zâmbitoare. Pentru o țară cu un trecut atât de violent, insula este acasă pentru unii dintre cei mai ospitalieri și prietenoși oameni din lume.

Pe facebook și instragram - zepelintour găsiti poze din vacanța noastră în Sri Lanka din noiembrie 2021.




13. Ce nu ar trebui să fac în Sri Lanka?


  • Nu face poze fară să ceri și să primești permisiunea mai întâi
  • Nu arăta lipsă de respect în ceea ce privește religia
  • Nu sta cu spatele la o statuie cu Budda
  • Nu compara Sri Lanka cu India
  • Nu îți rezerva cazare decât la hoteluri cu pat. Poate vei fi atras de ideea de a dormi sub cerul liber, în cort sau în rulotă, dar recomandăm să nu faci asta. Sri Lanka este o țară cu faună sălbatică variată și vrei să eviți pe cât posibil să te întâlnești cu un șarpe.


14. De ce vin turiștii în Sri Lanka?


  • Climatul tropical și plaje exotice
  • Mâncarea delicioasă
  • Safari - elefanți și leoparzi, în special
  • Trenul Ella - Kandy
  • Sigyria



15. Sri Lanka sau Maldive?

Sri Lanka are mai multe de oferit, din orice unghi ai privi - natură, peisaj, floră, viață sălbatică, arhitectură. Este mult mai variată și mai potrivită pentru o vacanță activă.

În Maldive vei găsi însă plajele și resorturile cele mai frumoase (și cele mai scumpe).

Dacă vrei o vacanță de relaxare - Maldive.
Dacă dorești o vacanță activa - Sri Lanka.
Și dacă ai suficient timp la dispozitie 7 - 8 zile în Sri Lanka și 4-5  zile în Maldive este soluția perfectă.



16. Sri Lanka sau Bali?

Bali are infrastructura turistică mai dezvoltată. Și viața de noapte mai activă, o varietate bună de restaurante și resorturi.

Sri Lanka este mult mai puțin aglomerată și mai putin turistică. Te poți plimba si o oră pe plajă și să întâlnești numai câțiva oameni. Sri Lanka este mai ofertantă în ceea ce privește siturile naturale și posibilitatea de a vedea animale sălbatice, în special elefanți și leoparzi.


17. Sri Lanka sau India?


Aceasta pare o întrebare dificilă. Ambele țari sunt descrise ca "o experiență încredibilă", dar asta nu înseamnă că sunt potrivite pentru toată lumea. Multe dintre excursii combină cele două destinații, dar nouă nu ne pare neapărat cea mai bună variantă, mai ales că ambele sunt extrem de ofertante.

Noi am ales Sri Lanka. În perioada pandemică, o populație de 1.4 miliarde vs 21 de milioane pare decisiv. Populație mai putină și densitate mai mică înseamnă, în primul rând, că este mult mai curată în comparație cu India.

Sri Lanka este mult mai mică, dar nu îi lipsește nimic - temple, junglă, elefanți, plantații de ceai, plaje. Doar este mai comod de călătorit.

Sri Lanka are puține aglomerări urbane. În New Delhi locuiesc 21 de miioane de oameni, cam cât locuiresc în toată șri Lanka.

Sri Lanka este potrivită pentru orice tip de călătorie - fie că mergeți cu familia și copiii, fie că sunteți un grup de prieteni sau solo traveler.

Ce are India și nu are Sri Lanka? Ei bine, Taj Mahal este pe lista tururor de călătorie. La fel si Festivalul Holi și plajele din Goa si taberele de yoga. Iar ceva similar nu veți găsi în Sri Lanka.


19. Ce animale se văd în Sri Lanka la safari?



  •         3 specii mari - elefant, leopard și urs lenes
  •         dintre cele mici - păun (specie protejată prin lege, dar și cu importanță religioasă), maimuțe ( languri și macaci), Hornbill gri de Sri Lanka, pangolin, loris, căprioare
  •         nu se poate vedea la safari în Sri Lanka: girafe, hipopotami, lei, tigri și altele decât cele enumerate mai sus


Este garantat că veți vedea păuni, languri și macaci, hornbill, căprioare chiar în sălbăticie, fără a intra în parcuri naționale. Și cel mai probabil pe cele 3 mari - elefant, leopard și urs leneș - în unul dintre parcurile naționale.


20. Este bună mâncarea în Sri Lanka?

Destul de apreciată, da. :)

Orezul și curry sunt mâncărurile de bază din Sri Lanka, unde curry-ul poate fi format dintr-o varietate de lucruri precum carne, fructe de mare, linte, legume, sambols, mallums, anșoa.

Fructele sunt nelipsite - banane, mango, avocado, ananas - și toate la preț foarte  mic. Pentru vegetarieni este o destinație ideală.

Peștele si frcutele de mare sunt, de asemenea,  frecvent întâlnite în meniuri.
Carne de porc și de vită se găsește, dar nu este specific. Cel mai des, în meniuri, veți găsi pui și pește.



21. Este internet în Sri Lanka?

Da, și funcționează destul de bine. Aveți acoperire în toată țara, ceea ce înseamnă  puteți folosi tot timpul Maps, verifica intrări la obiective turistice, rezerva restaurante.

Ideal este să cumpărați o cartelă locală, chiar din aeroport. Noi am folosit compania Dialog. Costul unei cartele de internet a fost de cca 35 lei/ 1600 LKR (cartelă de 14GB).


22. Este obligatorie asigurarea medicală în Sri Lanka?


Nu este obligatorie, dar ferm recomandată. costul unei asigurări medicale și storno este de 100-150 lei și vă poate salva de multe bătăi de cap.


23. Când este cel mai bine de mers în Sri Lanka?

Decembrie - aprilie.
Vremea variază de la zonă la zonă, dar dacă doriti să vizitați Triunghiul Cultural și plajele din sud și vest, aceasta este perioada ideală.

Noi am fost în noiembrie - ideal pentru că este început de sezon, încă foarte liber, iar prețurile la cazări sunt reduse. În noimbrie trebuie să vă așteptați însă și la ploaie/ zile cu nori.







Aveți alte întrebări despre Sri Lanka? Ne scrieți sau ne sunați și le adăugăm la listă.



Iar aici veti găsi propunerea noastră de circuit - Sri Lanka - Trip of a Lifetime - februarie 2022.




SOURCE AND TAGS