Orasele subterane din Cappadocia


Orasele subterane din Cappadocia

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

❗️ IMPORTANT ❗️

Daca doriti sa aveti parte de o super experienta la inaltime, am lansat CAPPADOCIA 2022!

Pentru detalii program si inscriere, CLICK AICI
_______________________________________________________________________________________________________________________________________


Zona Cappadocia este faimoasa pentru experienta fantastica oferita de zborul cu balonul cu aer cald sau panoramele de vis cu cerul diminetii presarat de baloanele colorate deasupra stancilor cu forme ciudate pe care natura le-a sculptat de-a lungul milioanelor de ani. Pe langa casele, restaurantele si unitatile de cazare sapate in stanca, gasim in Cappadocia si vechi orase subterane, vechi de mi bine de 2500 de ani. Aceste orase subterane sunt unice in lume datorita formatiunilor geologice de aici ce au putut fi sculptate relativ usor de catre vechii locuitori ai zonei.


Pana acum au fost descoperite aproximativ 250 de orase subterane in Cappadocia dar foarte putine dintre acestea sunt deschise turistilor pentru vizitare si nu in totalitate. Vizitele in orasele subterane se realizeaza numai in partea superioara.


Orasul subteran Kaymakli
Satul Kaymakli, in care se gaseste orasul subteran cu acelasi nume, este amplasat la 19 km de Nevsehir si a fost deschis publicului larg in 1964. Locuitorii folosesc si astazi tunelurile pe post de pivnite sau spatii de depozitare.

Se presupune ca orasul subteran Kaymakali cu o adancime de 80 de metri adapostea pana la 3500 de locuitori. Se viziteaza numai primele 4 etaje din cele 8 si numai spatiile amplasate aproape de putul de aerisire.

Incaperile de aici sunt mari și bine iluminate, iar tunelurile nu sunt prea abrupte, de aceea este una dintre cele mai bune opțiuni de oraș subteran pentru cei îngrijorați de claustrofobie. Cel mai bun moment pentru vizitare este dimineata devreme sau in jurul pranzului pentru a evita grupurile mari de turisti.



Orasul subteran Derinkuyu
Orasul subteran a fost descoperit in 1963 si deschis pentru turisti in 1969 - se poate vizita aproximativ jumatate din el.

Orasul subteran Derinkuyu este cel mai mare oras subteran excavat in Cappadocia, are o adancime de 85 m si se presupune ca putea adaposti pana la 20.000 de persoane inpreuna cu animalele domestice si provizii de alimente. Aceasta metropola subterana cuprinde un labirint complex cu pasaje inguste, spatii de locuit, sisteme de ventilatie, fantani, bucatarii, spatii de studiu, bai, locuri de rugaciune, spatiul in care se producea vin sau se extragea cupru.

Fiecare etaj se poate bloca din interior cu o piatra rotunda ce cantareste aproximativ 500 de kg. Tunelurile de legatura intre etaje sunt joase si inguste, astfel incat invadatorii ar fi fost obligati sa se alinieze unul cate unul fiind foarte expusi.


Orasul subteran Sf. Mercurius din Saratli
Al doilea oraș subteran ca marime din satul Saratlı, orașul subteran cu biserica Sf. Mercurius a fost utilizat frecvent drept adapost în jurul anului 250 d.Hr., când creștinismul a fost interzis. Sfântul Mercurius a fost un ofițer militar care a trăit între 225 - 250 d.Hr. și a fost decapitat după declararea credinței sale creștine iar trupul său neinsufletit a fost trimis în Egipt.

Din cele 7 etaje ale orasului subteran, primele 3 etaje de la suprafata sunt deschise pentru vizitare. Intrarea se face printr-un han din perioada Seljuk cunoscut sub numele de Develik în rândul localnicilor. Accesul la urmatoarele etaje se face prin coridoare inguste iar toate pasajele duc la biserică. Deși lacasurile de cult din orașele subterane sunt de obicei mici, biserica de aici are o suprafata mare si o camera alaturata găzduiește mormintele unor copii și adulți. În timpul săpăturilor au fost dezgropate aproximativ 20 de morminte.


Orasul subteran Ozkonak
Orasul subteran Ozkonak a fost deschis vizitatorilor în 1972 si este amplasat la 14 km de orasul Avanos. Orașul subteran Özkonak putea găzdui 60.000 de oameni timp de până la trei luni si cuprinde 10 etaje pe o adancime de 40 de metri, dar numai primele 4 etaje sunt deschise pentru turisti.

Spre deosebire de celelalte orașe subterane din această zonă, existau găuri deasupra tunelurilor folosite pentru a arunca ulei fierbinte asupra inamicului. La fel ca Kaymaklı și Derinkuyu, Özkonak are o fântână cu apă, sistem de ventilație, cramă și uși de piatră mobile.


Orasul subteran Tatlarin
Orașul subteran Tatlarin a fost unul dintre cele mai importante orașe subterane din regiunea Cappadocia si a fost descoperit abia în 1975 deoarece intrarea sa principala s-a prăbușit. Numai 2 etaje au fost deschise pentru vizitare in 1991.

Spre deosebire de alte orase subterane, acesta are spatii largi si s-au descoperit 2 biserici si multe spatii de depozitare ce sugereaza ca a fost folosit mai degraba de catre armata sau clerici. Cea mai importanta trasatura a orasului subteran Tatlarin este prezenta toaletelor in interiorul complexului


Orasul subteran Mazi
Orașul subteran Mazi a fost descoperit de un cioban și a fost deschis vizitatorilor în 1995. Mazi este amplasat la 18 km de Urgup iar cuvantul mazi inseamna orașul antic.
Acesta conținea patru puncte de acces ce duc la o sală centrală. Intrarea principală în oraș este făcută dintr-o piatră de moară iar arhitectura orasului include rețele de tuneluri abrupte ce conecteaza spatiile interioare destinate diverselor activitati.


Orasul subteran Ozluce
Spre deosebire de alte orașe subterane din Cappadocia, Ozluce este un oraș cu un singur etaj cu spatii largi. Orasul subteran Ozluce este amplasat la 6 km de orasul Kaymakali iar o trasatura importanta a acestui sit arheologic este faptul ca a fost sculptat intr-o zona a rocii de tuf vulcanic ce contine mai multe straturi de culori diferite.

SOURCE AND TAGS