Insula Creta – Cum iti organizezi vacanta

  • Ioni
  • /
  • 4 iulie 2022

Insula Creta – Cum iti organizezi vacanta

Insula Creta – Cum iti organizezi vacanta


Creta este fara doar si poate una din cele mai atractive destinatii de vacanta. La doar doua ore cu avionul, primitoare, cu peisaje spectaculoase, plaje cu nisip fin si multa natura salbatica, Creta trebuie sa fie in topul de vacanta 2023.  Este o destinatie ideala si pentru cei care vor sa se relaxeze la plaja citind o carte si sa se bucure de nisip fin si apa cristalina, dar si pentru cei care vor sa sa se urce dimineata in masina (sau sa inchirieze un scooter sau o bicicleta) si sa faca turul insulei pentru a descoperi unele din cele mai bune plaje din Grecia. Sau, si mai simplu, le poti combina, caci poti sa fugi dimineata spre cele mai spectaculoase plaje si vestigii istorice, iar dupa amiaza o poti petrece la plaja din apropierea hotelului.

Cand alegi vacanta Grecia, pune Creta in topul listei. Incercam sa povestim ce ne-a impresionat pe noi in cea mai mare insula a Greciei si cum ne-am organizat vacanta. Am aterizat pe aeroportul din Chania (sunt doua aeroporturi in Creta, in Chania si in Heraklion) si am avut o vacanta de numai 7 nopti. Putin pentru cate lucruri ai de facut in Creta – asa ca iti poti gandi un sejur Creta si pentru anul urmator pentru ca vei dori sigur sa revii cat se poate de repede. Vezi ofertele  pe link pentru Last Minute Grecia - Insula Creta


Am impartit vacanta in Creta intre doua cazari, in centrul si vestul insulei.

Am petrecut primele 3 nopti in Platanes, o mica statiune foarte placuta langa Rethymno. Platanes are o plaja lunga de nisip, restaurante cu mancare foarte buna si se afla la jumatatea distantei dintre Chania si Heraklion. Noi am stat la Apollon apartments, un complex foarte accesibil ca pret si primitor (si cu piscina).



Ce am facut din Platanes:
  

   • Vizita in orasul Heraklion si vizita la Palatul din Knossos. Mergeti dimineata, de obicei intrarea la Palat se aglomereaza dupa 10-10:30. Exista o parcare mare langa Palat, gratuita, si nu ar trebui sa aveti probleme in a gasi un loc daca ajungeti la o ora rezonabila. Verificati “rush hours” si evitati cozile lungi, mai ales in perioada iulie-august. Palatul este spectaculos find fostul centrul politic si cultural al civilaziei minoice. Merita vizitat nu doar de pasionatii de istorie.
Indreptati-va apoi spre muzeul de arheologie din Heraklion care detine o colectie extraordinara de artefacte din perioada minoica. Nota personala, noua ne-a placut muzeul mai mult ca ruinele palatului, poate si datorita faptului ca cele mai faine descoperiri din zona au fost aduse aici. Puteti sa va plimbati ulterior in zona portului din oras si sa mancati la o taverna din apropiere. Heraklion poate fi un oras usor aglomerat, dar merita o plimbare de cateva ore. 



    • Vizitati Rethymno. Este un fost port venetian, foarte pitoresc si ofera privelisti spectaculoase si numeroase taverne si locuri de promenada. Puneti in agenda cateva ore caci merita.

    • Plaja Preveli. La circa 30 de minute cu masina de Rethymno se afla plaja Preveli, una dintre cele mai faine din Creta, un spectacol al naturii. Cand cobori spre plaja (deloc dificil, dar dureaza cam 15-20 minute) ai parte de o priveliste superba, dar va recomandam sa ajungeti devreme pentru ca parcarea de sus se aglomereaza rapid dupa orele 10:00 in timpul sezonului. Asta daca mergeti cu masina, dar oricum ar fi de preferat sa prindeti un loc la umbra langa copacei pe plaja daca planificati sa stati multe ore. Sau puteti ajunge cu barca, desigur.



Plaja este un spectacol al naturii, se afla la gura de varsare a unui rau in mare si se pot organiza inclusiv excursii pe rau sau te poti bucura pur si simplu de natura, nisip fin si apa cristalina.

In a doua parte a vacantei Creta ne-am deplasat spre vestul insulei, zona cunoscuta mai ales pentru plajele sale. De fapt, aici o sa aveti probleme sa decideti spre ce plaja sa va indreptati mai repede. Noi am optat pentru o cazare in Kissamos, la Revekka Rooms (si recomandam cu mare drag). Kissamos este o statiune tare simpatica, linistita, cu taverne cu mancare excelenta pe plaja si o atmosfera tare primitoare. Recomandam si Plaka beach restaurant pentru mancarea foarte buna si atmosfera boema, dar sunt numeroase taverne pe faleza sau in centrul statiunii, foarte faine si cu preturi accesibile.  



Plajele pe care nu trebuie sa le ratezi.

    • Plaja Balos. Probabil cea mai cautata destinatie de plaja de pe insula Creta, are tot ce ii trebuie pentru a fi in topul cautarilor de vacanta. Comentariul cel mai des intalnit cand cautam informatii despre plaja a fost “peisaje din alta lume”. Si da, Balos este o plaja spectaculoasa.  

Drumul prin rezervatie pana la plaja este usor anevoios insa. Neasfaltat, se merge cu 15-20km/h si te poti astepta sa faci 45 minute pentru cei 10-15 km de la Kissamos. Sus se afla o parcare gratuita, destul de mare, dar devine rapid neincapatoare in timpul sezonului, asa ca daca vei merge cu masina este recomandat sa ajungi dimineata. Urmeaza o coborare de la parcare de circa 20 minute si probabil unele din cele mai frumoase peisaje. Sfatul nostru este ramaneti pe partea stanga a plajei, mai putin aglomerata, mai ales ca barcile cu turisti vor veni in zona centrala. Se poate ajunge, desigur, si cu barca.

    • Plaja Falasarna. La  doar 20 minute cu masina de Kissamos,  una din plajele noastre favorite, e perfecta atat pentru familii cu copii, practicantii sporturilor de apa sau doar daca vrei sa te relaxezi citind o carte la o bere rece. Langa plaja se afla si siteul arheologic Fallasarna – o veche asezare greceasca, inclusiv cu istorii ale piratilor.

    • Plaja Elafonissi.  La o ora de condus de Kissamos, in sud vestul insulei Creta, se afla una din cele mai faine plaje din Creta, Elafonissi, o intindere lunga de nisip si apa cristalina. Langa Elafonissi se afla si plaja Kedradasos, putin mai retrasa, dar cu privesti foarte faine, multa natura si dune.
Ultima zi ne-am petrecut-o in Chania, insa a fost destul de aglomerata zona centrala si nu putem spune ca orasul ne-a impresionat atat de tare. Este un oras fain, dar Creta are asa multe de oferit incat se merita doar daca sunteti in trezit si puteti aloca cateva ore pentru a va plimba prin zona istorica.


Ce mancam in Creta

Am mancat foarte bine aproape in orice taverna. Aperitivul clasic include deseori salata cretana, stropita din plin cu ulei de masline, sau dakos ce vin de obicei sub forma unor bruschete cu rosii maruntite, branza Feta si aroma cu ierburi precum oregano. Se poate opta la aperitiv pentru o varietate de mici delicatese, similare cu tapas-urile spaniole, puse pe felii de paine uscata sau pe un platou. Vinetele si dovleceii umpluti cu branza cretana (de oaie sau capra) sunt excelenti.

Puteti opta pentru miel, sub diverse feluri de mancare foarte populare pe insula,  porc (poate chiar clasicele souvlaki sau gyros), dolmatakhia (mici sarmalute din vita de vie, foarte gustoase) sau keftedakia (chiftelute). Preferatele noastre au fost insa mancarurile pe baza de peste si fructe de mare  - intrebati mereu ce peste proaspat au.

Din patiseria cretana nu ratati placintele cu branza cretana (kalsounia), iar la final nu puteti sa nu beti un paharel de raki.



Inchiriere masina Creta
Recomandarea noastra este sa inchiriati o masina mica pentru a va deplasa. Sunt foarte multe optiuni pe insula, inclusiv firmele mari de inchiriere, cat si locale. Noi am ales o firma locala pentru pretul foarte bun in plin sezon.

Sfatul nostru cand va planificati un sejur Grecia 2023 sau sejur Creta 2023 este sa puneti aceasta insula minunata in fruntea listei. Cand ne gandim ca nu am povestit prea mult nici despre mancarea excelenta, traditia vinului de pe insula (au chiar si micro berarii cu beri nefiltrate foarte bune), ne dam seama ca ar trebui sa ne intoarcem si noi rapid pentru a explora insula.
Vacanta placuta!


SOURCE AND TAGS