Despre Toscana

  • Ioni
  • /
  • 12 martie 2019

Despre Toscana

Daca va doriti sa viziati Toscana, o bijuterie italiana, avem un circuit potrivit pentru dvs: Circuit Toscana, inima Italiei

Ce mancam in Toscana
Există multe resturante, cafenele și pizzerii în Toscana care oferă mâncăruri tradiționale tipice. Dacă sunteți în căutarea unui loc autentic pentru a experimenta bucătăria Toscanei câteva sugestii de la localnici pot fi de ajutor pentru selectarea celor mai bune variante. La fel ca in toate zonele turistice, trebuie sa va ghidati dupa clientii restaurantului. Cele mai bune variante le gasiti in locatiile frecventate de localnici - aici gasiti cel mai bun raport pret / calitate
Mancarea de strada in Toscana
În mod normal produsele alimentare tradiționale au o lungă istorie și cultura dar cererea oamenilor corelata cu nevoia de a manca rapid au transformat bucataria traditionala in toate colturile lumii. Astăzi, mancarea de strada a devenit o arta, un sinonim pentru tradiție si ceva autentic garantand consumul de alimente locale și tradiționale, cu ingrediente proaspete si specifice zonei. Fiecare oras din Toscana are propria mancare de strada. Este vorba despre mâncarea cu elementele de bază ale tradițiilor culinare locale, cum ar fi trippa și lampredotto din Florența.

Cea mai populara mancare de strada din Toscana este Panini: pot fi umplute cu orice, de la cotlet de vitel la omleta. Pâinea din Toscana este de obicei fara sare si se pretează combinatii cu aproape orice ingredient savuros - panino clasic cu prosciutto, salam sau mortadella - sunt excelente. Variațiile sunt nelimitate, trebuie doar să adăugați brânză, maioneza sau unul dintre sosurile aromate cu ciuperci sau anghinare.

Standurile de panini sau porchettaro pot fi găsite peste tot in lume dar pentru gustul autentic trebuie sa incercati Nerbone la Mercato Centrale di San Lorenzo din Florența - a fost votat în unanimitate ca fiind unul dintre cele mai bune din regiune. Atunci când vorbim despre friptura de porc sau porchettaro, ne referim la un stand care vinde în mod specific panini cu carne de porc fripta în stilul tipic toscan (pe carbuni, cu o combinație specială de sare arome si piper)

Trebuie sa mai incercati in Toscana:
- Focaccia
- Pizza Cono
- fritto Misto
- Cinque e Cinque

Cele mai frumoase zone de plaje din Toscana

Plaje din zona Versilia (Marina di Carrara, Forte dei Marmi, Pietrasanta, Camaiore, Viareggio)
Plajele sunt lungi si late - există practic o plajă de kilometri ce trece de la Forte dei Marmi la Viareggio. Forte dei Marmi și Lido di Camaiore sunt zonele din nord unde cea mai mare parte din plaja este ocupata de șezlonguri și umbrele contra cost. Exista si cateva zone de plaja unde puteti merge cu prosopul - spiaggia libera. Apa este limpede dar in anumite zone sunt curenti destul de puternici. Seara va puteti plimba pe promenada unde gasiti multe restaurante.

Plaje din zona Pisa (Marina di Pisa, Tirrenia, Calambrone)
Pe măsură ce va indreptati spre sud, plajele tind sa se scurteze si ingusteze. Farmecul il constituie copacii care ajung aproape de apa si ofera umbra naturala. Marina di Pisa este o plaja potrivita pentru familii cu copii datorita golfului format intre pereti mari, verticali de stanca ce fac zona ferita de curenti.

Plaje din zona Livorno (Antignano, Quercianella, Castiglioncello, Vada Rosignano Marittimo, Cecina, Bibbona, Castagneto Carducci, San Vincenzo, Riotorto-Piombino, Marciana Marina-Phoenicia)

Această zonă include cele mai populare plaje din Toscana. De la Antignano până la Rosignano in zona putin adanca este un recif, deci o zona perfecta pentru snorkeling. De la Rosignano pana la Riotorto plaja se transforma si este cu pietris dar este foarte limpede si ferita de curenti.

Plaje din zona Grosseto (Follonica, Castiglione della Pescaia, Marina di Grosseto, Principina Grosseto, Monte Argentario)
Aceasta zona cunoscuta si sub numele de Maremma, este cea mai populara pentru italieni iar turistii straini au descoperit relativ de curand frumusetea acestor locuri. Aici gasiti si plaje lungi cu nisip si zone cu stanci pentru snorkeling, plaje amenajate si locuri pentru rogojina. La mica distanta spre sud de Marina di Grosseto gasiti plaja Marina di Alberese care este destul de ocupata dar perfecta pentru familii. Aici este o plaja lunga cu nisip cu padure in spate. La nord de Castiglione, Cala Violina este o plajă frumoasă la care se ajunge printr-o plimbare de 15 minute de-a lungul unui traseu prin pădure.



7 Monumente UNESCO in Toscana

Toscana este o regiune faimoasa pentru istorie, artă și cultură. Toscana este atât de fascinanta incat cu greu poate fi explicata în cuvinte: Toscana trebuie să fie traita și explorata personal. Chiar dacă ați auzit despre experiența altora, Toscana este un loc ce trebuie vazut cu ochii tai fiind o parte importantă din patrimoniul mondial.

Din 1982, UNESCO (Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) a adăugat 7 locuri în Toscana pe lista Programului Patrimoniului Mondial, inclusiv vila familiei Medici cu impresionantele ei gradini.


1. Florența, leagănul Renașterii - nucleul identității culturale din Toscana

Florența este capitala regiunii Toscana, fiind primul sit UNESCO din aceasta regiune si casa unor artisti de seama cum ar fi Michelangelo, Giotto, Brunelleschi, Buontalenti, Vasari, etc. Centrul istoric al orașului Florența este un muzeu în aer liber, unde capodoperele sale uimitoare sunt în perfectă armonie cu peisajul natural și urban. Identitatea socială a acestui oraș a fost modelata de arta inca din cele mai vechi timpuri, iar acum arta si istoria s-au contopit in acest oras splendid. Obiective turistice in Florenta Catedrala cu cupola de Brunelleschi, Turnul cu clopot de Giotto, Muzeul Uffizi, Coridorul Vasari, Biserica Santa Croce, Piazza della Signoria și statuile sale sub logia de Lanzi, Ponte Vecchio și Piazzale Michelangiolo. Dar nu uitati ca secretele oricarui oras se pot descoperi numai in timp.

2. Pisa: Piazza dei Miracoli - splendoarea alba
În 1987, Piața Miracolelor din Pisa a fost al doilea sit din Toscana adăugat la siturile Patrimoniului Mondial UNESCO. Piazza dei Miracoli este considerata o bijuterie protejata de zidurile fortificate, fiind amplasata în centrul istoric al orașului Pisa. Piata Miracolelor a inceput sa se contureze incepand cu secolul al XI-lea: Prima catedrala - expresie magnifică a arhitecturii romanice locale - atunci Baptisteriului, Turnul înclinat și în cele din urmă Cimitirul. Piata a câștigat faima internațională datorită Turnului înclinat care atrage mii de vizitatori in fiecare an (din cauza unei fundații inadecvate pentru a susține structura turnului).

3. San Gimignano - turnurile medievale
Pas cu pas spre sud, spre Siena, ne îndreptăm într-un loc care, în 1990, s-a adăugat pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial Site-uri: San Gimignano (cu centrul istoric). Acest mic oraș special va ofera esența Toscanei: aspectul său elegant si sofisticat este o combinație perfectă de artă locală și arhitectură, care se armonizează perfect cu peisajul feeric din jur. Turnurile medievale care stau cu mândrie la linia orizontului, tradiția vinurilor și produselor alimentare specifice completeaza frumusetea peisajului natural.

4. Siena - frumusetea
Ieșind din San Gimignano, ne îndreptăm spre un alt sit adăugat la programul Patrimoniului Mondial UNESCO în 1995: centrul istoric al orașului Siena. Pe plan internațional, orasul Siena este renumit pentru o traditie antica care se numeste Palio si are loc de două ori pe an (2 iulie si 16 august). In cadrul acestui eveniment au loc curse de cai cu 17 participanti care reprezinta zonele din oras. Festivalul se desfasoara in 4 zile iar cea mai frumoasa si spectaculoasa este ultima zi, cand are loc cursa de cai. Este o sarbatoare frumoasa ce trebuie descoperita personal. Siena are o structură urbană și artistică ce poate fi considerata una dintre cele mai frumoase expresii ale arhitecturii gotice și medievale italiene, culminând cu Campo și Catedrala unde se pastreaza unle dintre cele mai importante capodopere ale artiștilor din Toscana.

5. Pienza - Orașul ideal al Renasterii
Trecand de Siena, de-a lungul unora dintre cele mai panoramice drumuri din Toscana, în mijlocul peisajului uimitor al Vaii Orcia, ne indreptam spre Pienza, orașul natal al lui Enea Silvio Piccolomini (care mai târziu a devenit Papa Pius al II-lea), un mare umanist al sec al XV-lea, care a transformat orașul vechi din Pienza (cunoscut sub numele de Corsignano) în "oraşul ideal al Renașterii". Datorita lui Papa Pius al II-lea, Pienza a devenit unul dintre primele locuri în Italia unde a fost adoptata arhitectura Renascentista, cum ar fi Palazzo Piccolomini - această "casă de vară" a fost construita in anul 1459, conform conceptului umanist o cladire ideala pentru un oras ideal. Situl UNESCO este centrul istoric (declarat in 1996), un labirint fascinant și misterios în care trebuie sa va pierdeti pentru a experimenta cu adevărat farmecul orașului. Arhitectura poate fi egalată doar de tradiția culinara.

6. Valdorcia - Salutări din Toscana
Valea Orcia a fost proclamat Patrimoniu Mondial UNESCO în 2004. Situata în sudul Toscanei, Valea Orcia este cu siguranta un simbol al Toscanei. Dealurile blânde care par să dispară în orizont cu o succesiune elegantă de culori blande, de la verde la ocru și maro sunt presarate cu chiparosi. Veti gasi aici sate pitoresti (Montalcino, Pienza și San Quirico dOrcia) înconjurate de măslini și viță de vie, marturie magnifica a tradiției rurale vechi și specialităților culinare locale.

7. Vilele familiei Medici
Ultimul monument din Toscana adaugat Patrimoniului Mondial UNESCO în 2013 in reprezinta cele 12 vile Medici și 2 grădini. Acestea erau reședințe de vară din espoca renascentista și cabane de vânătoare pentru puternica familie Medici. Majoritatea se viziteaza gratuit.
Villa di Cafaggiolo
Villa del Trebbio
Villa di Careggi
Villa Medici di Fiesole
Villa di Castello
Villa di Poggio a Caiano
Villa di La Petraia
Villa di Cerreto Guidi Palazzo di Saravezza
Vila La Magia Villa di Artimino
Villa di Poggio Imperiale Boboli Gardens Pratolino Park

SOURCE AND TAGS