De ce Sri Lanka este o destinație sigură pentru călătorii




La aproape 10 ani de la încheierea războiului său civil, Sri Lanka era desemnată cea mai bună țară din lume de vizitat în 2019 de către Lonely Planet.

Cu acest gând și cu visul de a ajunge în Sri Lanka am început noi pandemia. În februarie 2019 planul de călătorie era gata și bagajele făcute - din păcate țara s-a închis și numai din octombrie 2021 călătoriile în Sri Lanka sunt din nou posibile.


Ce s-a schimbat la noi la Zepelin Tour în această perioadă?  Izolarea ne-a oferit o nouă apreciere a libertății noastre de a călători și acum suntem cu atât mai dornici să descoperim noi destinații și sa îi ajutăm și pe alții să ajungă acolo.


Nu există nicio îndoială că această pandemie a schimbat modul în care călătorim, sănătatea și siguranța influențând puternic alegerea destinației, transportului, cazarii și excursiilor, dar după de am petrecut 2 saptămâni în Sri Lanka în noiembrie 2021 suntem încrezători că vacanțele în Sri Lanka sunt dintre cele mai sigure.


1. Număr scăzut de cazuri de coronavirus

Au existat relativ puține cazuri de Covid-19 în Sri Lanka până acum. La o populație similară cu a României, Sri Lanka a avut de 3 ori mai puține cazuri și de 4 ori mai puține decese.

  •     Sri Lanka - 21.92 milioane de locuitori / 561.000 de cazuri / 14.258 decese
  •     România - 19.29 milioane de locuitori /1.770.000 de cazuri / 55.989 decese
    *date oficiale la 27.11.2021
    


2. Reglementări guvernamentale proactive

De la impunerea unui lockdown de opt săptămâni la nivelul întregii insule până la elaborarea de ghiduri detaliate pentru hoteluri, restaurante și transporturi care își reiau operațiunile după lockdown, guvernul din Sri Lanka a fost proactiv în punerea în aplicare unor politici eficiente pentru a ajuta la limitarea răspândirii virusului încă de la început.

Venind din București și observând cu câtă rigurizitate poartă mască și dezinfectează mâinile, rămâi cel putin un pic surprins. După ce afli că ei au fost supravegheați cu drone pe perioada de lockdown și că se dau amezi mari pentru nepurtatul măștii, înțelegi și de unde vine această rigurozitate.
    
Pe 10 august, Sri Lanka a primit labelul de „Călătorii în siguranță” de la   World Travel & Tourism Council (WTTC), ca recunoaștere a măsurilor de siguranță pe care guvernul le-a propus pentru a proteja turiștii în timpul vacanței lor.
Benzinărie în Mirissa, Sri Lanka, noiembrie 2021. Singurul care nu poartă mască este turistul :(


3. Ghid-șofer privat pentru excursii

Spre deosebire de alte destinații din întreaga lume, atunci când călătorești în Sri Lanka, chiar dacă individual sau în grup, cel mai probabil vei folosi același vehicul și ghid cu șofer pe tot parcursul turului, mai degrabă decât transferuri separate sau transport public. În plus, insula este mică și nu te obligă  să iei niciun zbor intern, ceea ce reduce drastic contactul cu ceilalți turiști.

Iar dacă vei călători în perioada viitoare, când încă nu se va călători în număr mare, probabil vei avea și un jeep pentru safari numai pentru tine la un preț mic. Noi am făcut safari de 3 ori, de fiecare dată am achitat prețul pentru regim shared și de fiecare dată am fost numai noi în mașină,.


Safari în Udawalawe National Park, Sri Lanka, noiembrie 2021


4. Investitii majore în turism, în special în unități de cazare

Pe parcursul călătoriei veți observa că in ultima perioadă infrastructura turistică s-a dezvoltat considerabil. Acest lucru a venit nu numai cu o clădire, dar și cu standarde de lucru europene în hoteluri.



Jetwing Yala, Sri Lanka - noiembrie 2021

5. Sri Lanka este în mare parte neaglomerată

În ciuda faptului că s-a bucurat de câțiva ani în care a fost clasată printre cele mai bune locuri de vacanță din lume, Sri Lanka este în mare parte neaglomerată și este facil să rătăciți în unele zone singuri.


Plaja din Mirissa, noiembrie 2021


6. Toți turiștii întră în Sri Lanka în baza unui test PCR negativ.

Indiferent dacă ești sau nu vaccinat, intrarea în Sri Lanka se face în baza unui test PCR negativ făcut cu 72h înainte de începerea călătoriei.


7. Sri Lanka nu este India.


Deși probabil te aștepti să fie comparabilă cu India, ei bine, nu este deloc așa. Acest lucru se datoreaza în primul rând faptului că are o populatie mult mai puțin numeroasă - cca 22 milioane de locuitori, comparabil cu populația României.

Și cu toate că este considerabil mai săracă, orasele, străzile, și chiar și zonele rurale sunt mult mai bine îngrijite.

Colombo, capitala, este deseori considerat dintre cele mai curate orașe din Asia de Sud. Nu există gunoi pe străzi sau canale de scurgere revărsate, ceea ce este foarte comun în orice oraș indian. Este mai degrabă comparabil cu Singapore din punct de vedere al curățeniei.



SOURCE AND TAGS