Cum ma imbrac pentru Iordania

  • Ana
  • /
  • 13 septembrie 2019

Este poate cea mai dificila intrebare, in primul rand pentru ca este greu sa consideram diferente climatice atat de mari atunci cand suntem acasa si in acelasi timp, pentru ca fiecare dintre noi are propriile obiceiuri vestimentare si notiuni despre ce inseamna racoare, frig, diferenta de temperatora zi-seara, etc.

Iordania este o combinatie interesanta intre clima mediteraneana din vest si climatul desertic din est si sud. 

Cu toate acestea, suprafata este in general arida. Proximitatea Marii Mediteraneene este cea care influenteaza cel mai mult climatul, chiar daca si masele de aer continentale,  dar si elevatia o modifica. Temperatura medie lunara in Amman in nord este intre 8 si 26 grade Celsius, in timp ce in zona Aqaba, in sudul extrem, este intre 16 si 33 de grade Celsius. Pe timpul verii, temperaturile oricum foarte ridicate sunt amplificate de catre vanturile venite dinspre Peninsula Arabica. Ele pot tine si cateva zile si aduc un aer fierbinte si uscat.

Tocmai pentru ca precipitatiile sunt putine si populatia este in crestere, resursele de apa potabila sunt limitate in aceasta tara, astfel ca recomandarea ar fi sa tii pe cat posibil cont  atunci cand faci dus sau folosesti resursa de apa. De altfel, vei vedea astfel de indicatii si in hoteluri sau restaurante.

Cand este cel mai bine sa vizitezi Iordania? Primavara este scurta (aprilie-mai), dar vremea este numai buna de hoinarit. Luna cea mai buna pentru turism este insa Octombrie. Deja temperaturile de vara de pana la 40 de grade Celsius (din Mai pana in Septembrie) sunt destul de bine lasate in urma, precipitatiile sunt doar sporadice, iar diferenta de temperatura zi-noapte nu este chiar de speriat. In Noiembrie incep din ce in ce mai mult ploile, in timp ce in Decembrie deja temperaturile scad semnificativ.







In mare, din Aprilie pana in Noiembrie poti experimenta temperaturi medii de 20 pana la 25 de grade. Per total, cea mai calduroasa luna este August, iar cea mai rece Ianuarie. August este in acelasi timp si cea mai arida.

Acum ca ti-ai facut o idee despre temperaturi si sezonalitate, iti recomandam sa ai la tine neaparat: buff (esarfa multifunctionala) /palarie/sapca/orice iti poate acoperi capul si orice te poate feri de soare. Tricouri cat mai multe, hanorace si o geaca impermeabila. 

In picioare este indicat sa ai pantofi de trekking sau adaptati drumetiilor (usori si care sa permita respirabilitatea piciorului). Se va merge mult, se va petrece toata ziua in drum spre cate un obiectiv, astfel ca este important ca imbracamintea sa fie si confortabila dar si adaptabila conditiilor (pus cate ceva pe tine sau dat jos, dupa caz).

Iata cel mai bun exemplu: 



SOURCE AND TAGS