COVID-19: Reguli pentru calatoria cu avionul, in contextul pandemiei


COVID-19: Reguli pentru calatoria cu avionul, in contextul pandemiei

Agentia Europeana de Siguranta in Aviatie si Centrul European pentru prevenirea si Controlul Bolilor au transmis un set de reguli privind calatoriile cu avionul in contextul COVID-19. Astfel, pana la noi masuri, in functie de cum evolueaza pandemia, pentru calatoriile cu avionul se vor aplica urmatoarele reguli:


1. Distantare fizica acolo unde este posibil (1.5 m).

2. Verificarea temperaturii la aeroport. Daca temperatura depaseste 38 de grade se repeta masurarea; daca este din nou peste 38 de grade pasagerul este indrumat catre cabinetul medical din aeroport.

3. Companiile aeriene sunt incurajate sa faca reprogramare gratuit pentru persoanele care nu pot calatori din cauza temperaturii crescute sau daca sunt infectati cu Coronavirus, astfel incat pasagerii sa nu faca tot posibilul pentru a calatori numai pt ca pierd biletul de avion. Dar, fiecare companie aeriana va avea propriul regulament intern

4. Accesul in aeroport va fi permis doar pasagerilor care calatoresc si celor care insotesc minori sau pasageri cu dizabilitati.

5. Check-in online, acolo unde este posibil si folosirea aparatelor self service entru predarea bagajelor.

6. Declaratie pe proprie raspundere ce confirma ca nu ati avut simptome de boala, nu ati intrat in contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19 si nu sunteti in carantina.

7. Este obligatoriu sa purtati masca din momentul in care intrati in aeroport pana la iesirea din aeroportul de destinatie. Exista derogari pentru persoanele cu probleme de sanatate ce nu pot purta masca. Companiile aeriene trebuie sa aiba la bord suficiente masti la bord pentru a le oferi pasagerilor, mai ales pe zborurile lungi.

8. Bagaj de mana cat mai mic la bord, fara cumparaturi din duty-free, fara produse neesentiale. In timpul calatoriei se vor servi doar produse ambalate si se va incuraja plata cu cardul.

9. Imbarcarea se va efectua sistematic, incepand cu pasagerii cu locuri cat mai departe de usa, continuand cu locurile de la geam apoi mijloc si apoi culoar.


SOURCE AND TAGS