COVID-19 - Tari in care s-a legalizat emiterea voucherelor de calatorie in locul rambursarilor




Comisia Europeană a recunoscut deja amploarea provocării cu care se confruntă industria turistică europeană din cauza pandemiei COVID-19 și a emis recomandări destinate să ofere o anumită flexibilitate în ceea ce privește punerea în aplicare a Directivei privind pachetele de călătorie și legislația privind drepturile pasagerilor.

Comisarul european al justiției a încurajat, de asemenea, la 9 aprilie, statele membre pentru a găsi „soluții flexibile” la cererile de rambursare a vacanțelor anulate în timpul crizei Covid-19, spunând că consumatorii „ar trebui să ia în considerare acceptarea unui voucher”. 

Un număr tot mai mare de țări europene, inclusiv Danemarca, Franța, Italia, Malta și Spania, au anunțat măsuri de reglementare temporară pentru a păstra viitorul industriilor naționale de turism. Între timp, Germania a emis propriile legi prevăzute și a solicitat Comisiei Europene să aprobe modificări temporare similare în toată UE. Mai jos este prezentat un rezumat al acțiunilor întreprinse până în prezent de statele membre ale UE pentru a sprijini industriile de călătorie.  


Belgia - Actualizare:  20/03/2020 
Guvernul belgian a introdus legislație care, începând cu 19 martie, permite utilizarea voucherelor ca mijloc de plată acceptat legal. În plus față de utilizarea voucherelor, industria a solicitat instituirea unui sistem „echitabil” în temeiul Directivei privind pachetele de călătorie (PTD), astfel încât, dacă furnizorii (de exemplu, companiile aeriene) pot invoca o forță juridică majoră pentru a împiedica efectuarea unei rambursări, operatorul turistic îl poate invoca și el. 

Croatia - Actualizare: 08/04/2020
Parlamentul croat a aprobat propunerea Ministerului Turismului de a aduce modificări Legii serviciilor de turism, care permite agențiilor de turism să emită vouchere în loc să restituie pasagerii pentru aranjamentele de pachete. Pasagerul este complet protejat, deoarece primește un voucher pe care îl poate utiliza pentru o altă călătorie sau pentru o perioadă de călătorie amânată. Dacă călătorul insistă asupra unei rambursări în numerar, organizatorul trebuie să efectueze o rambursare în termen de 14 zile de la expirarea a 180 de zile de la data anulării.  
Guvernul danez a anunțat o garanție de stat de 1,5 miliarde DKK pentru acoperirea pachetelor anulate înainte de plecare din cauza COVID-19 până la 13 aprilie. Fie așa-numitul Fond de garantare a călătoriilor, fie operatorul, răsplătește călătorul. Plățile deja făcute de operatorul turistic către clienți pot fi solicitate din Fond

Franta - Actualizare 25/03/2020 
Guvernul francez a consacrat un nou sistem de voucher în vigoare, care este activ din 25 martie. Detalii după cum urmează: Pasul 1: Organizatorul sau retailerul trebuie să informeze clienții că vor primi un voucher. Pasul 2: Organizatorul sau retailerul trebuie să trimită voucherul cu o propunere pentru un nou pachet care trebuie să fie similar și la același preț. Pasul 3: Dacă clientul refuză propunerea, agentul de turism îi poate trimite alte propuneri de pachete. Dacă prețul este mai mic, clientul va avea un nou voucher. Dacă prețul este mai mare, clientul va suporta costurile. Dacă clientul nu a ales un pachet după 18 luni, poate solicita restituirea.  

Germania - Actualizare 02/04/2020 
Guvernul german a convenit, în principiu, o soluție de voucher pentru zborurile anulate și pachete de călătoriile. Tichetele vor fi valabile până la sfârșitul anului 2020, pentru toate călătoriile și biletele cumpărate înainte de 8 martie. Dacă clientul nu a răscumpărat voucherul până la sfârșitul anului 2021, organizatorul trebuie să restituie valoarea.Urmează să fie publicate și unele clauzele de dificultate care să protejeze clienții, care nu pot accepta un voucher din cauza situației financiare.

Grecia - Actualizare 07/04/2020 
Ministerul Greciei Turismului lucrează la un regulament care oferă companiilor turistice posibilitatea de a-și compensa clienții prin emiterea unui voucher de 18 luni, pentru a sprijini afacerile hoteliere și agențiile de turism. Inițiativa va fi votată în Parlament la 9 aprilie. Ministerul pregătește o scrisoare adresată Comisiei Europene pentru a cere sprijin. În practică, acest lucru înseamnă că un consumator care a rezervat deja o vacanță va primi un voucher pentru aceeași sumă în loc de rambursare, pe care îl poate folosi ulterior într-o altă călătorie, inclusiv către alte destinații prin aceeași agenție de turism sau companie de turism.

Italia - Actualizare 23/03/2020
Guvernul italian a adoptat o legislație care recunoaște că focarul COVID-19 înseamnă că obligațiile de restituire existente sunt imposibile pentru companii. În loc de rambursare a fost instituit un sistem de vouchere care oferă clienților vouchere cu valabilitate de un an. Consumatorii au obligația să accepte aceste vouchere, acolo unde sunt oferite.

Lituania - Actualizare 08/04/2020
Parlamentul lituanian a votat în favoarea modificărilor legii turismului și a codului civil. Conform modificărilor, voucherul este o modalitate de compensare aprobată în situații extreme, cum ar fi COVID ‐ 19. Proiectul de lege așteaptă o semnătură a președintelui înainte de intrarea în vigoare. Modificarea Codului Civil permite operatorilor de turism și agenților de turism să restituie bani pentru călătorie în 180 de zile, în cazul în care călătorul preferă numerar. Consumatorul nu este obligat să accepte voucherul.  

Malta - Actualizare 02/04/2020
Guvernul maltez a emis un aviz legal extinzând termenul de restituire a consumatorilor de la 14 zile la 6 luni. Industria a solicitat o soluție legal de emitere de vouchere, pe care Guvernul pare să o considere favorabilă.


Spania - Actualizare 01/04/2020
Guvernul spaniol a aprobat legislația care introduce flexibilitatea reglementărilor privind pachetele de anulare cu privire la anulările datorate COVID-19. Conform legii, un retailer are opțiunea, după caz, de a livra un voucher, valabil timp de un an.  


Țările de Jos - Actualizare 16/03/2020
La 16 martie, guvernul olandez a adoptat o politică de vouchere de rambursare aprobată de Comisia Europeană. Sistemul a fost bine primit; creditul voucherului este acoperit de un fond de garantare a călătoriei. În cazul falimentului organizației de turism, consumatorul va primi o rambursare prin intermediul fondului



SOURCE AND TAGS