COVID-19 - Sezon Schi 2020



Sezonul de schi se apropie și toată lumea se întreabă în ce condiții vom putea schia în vreme de COVID-19. 

Schiorii se așteaptă ca autoritățile să impună reguli stricte în stațiuni pentru a se evita un nou Ischgl. De cealaltă parte, managerii de pârtii roagă sportivii să aibă așteptări realiste de la acest sezon și să respecte cu strictețe noile reguli. 

La o prima analiză  pare ca iarna aceasta vom schia, dar vom schia "ca pe vremuri". Adică vom sta mai mult pe pârtie și mai puțin prin cârciumi. Old school, așa :)

În contextul COVID 19, partea sportivă pare să fie ușor de gestionat, în special în zonele care nu se bazează foarte mult pe gondole pentru transport. Partea mai dificilă pare a fi cea de restaurante, cafenele și apres-ski, care devenise o parte importantă din experienta de iarna în ultima perioadă.  

Cum vedem noi sezonul de schi anul acesta? Încercăm să răspundem întrebărilor dvs, căci suntem surprinși de interesul arătat deja pentru sezonul de iarnă 2020/2021. Opțiunile vor fi limitate, așa că nu strică să rezervați din timp.

 

1.  Va fi permisă deschiderea pârtiilor? 

Cu siguranța DA. 

Riscul este minim când ești pe pârtie. Da, desigur, îti poți luxa picioarele, sparge capul - dar din perspectiva COVID - 19 nimic nu e mai potrivit decât să fii în natură, pe munte.

În plus, nu suntem singurii și nici primii. Unele stațiuni de schi din emisfera sudică sunt deschise, urmând, desigur, protocoale stricte - capacitate de 50%, distanțare la urcarea în gondolă sau telescaun, purtarea obligatorie a unei măști/ cagule în zonele aglomerate, dezinfectare frecventă. 
 
Chiar si unele statiuni din Europa au rămas deschise pe vară. Vă vine să credeți că unii au schiat în Italia vara aceasta? 

Cervinia, Italia - august 2020



2. Stațiunile vor avea capacitate limitată? 

Cel mai probabil, DA. 

Și cel mai probabil, va fi necesar să rezervi din timp (și online) skipass, mai ales dacă doriți să călătoriți în vârf de sezon. 

Nu este exclus ca anul acesta, nu toți cei care vor avea cazare în stațiuni să aibă garantat și acces la pârtii. Și fiecare dintre noi trebuie să se organizeze și să își planifice vacanța cât mai bine.


3. Cum va fi călătoria cu gondola?

Mască, dezinfectant, capacitate redusă acolo unde este posibil sau se impune legal. 

Va fi diferit de la statiune la stațiune și în multe locuri s-a anunțat deja că nu va fi impus prin lege ca goldolele să nu funcționeze la capacitate maximă. Vor fi însă dezinfectate frecvent și va fi obligatorie purtarea unei cagule sau a unei măști. Și cel mai probabil, va fi indicat să rămână geamul deschis pe durata întregii călătorii. 


Ce zice Iscghl despre dezinfectarea cabinelor
Când facem acest lucru, aplicăm o ceață de lungă durată de picături fine, folosind dispozitive speciale de ceață la rece. În decurs de un minut, acest lucru elimină 99,99% din virusuri, bacterii și spori de pe suprafețele tratate. Ingredientul activ nu lasă în urmă niciun reziduu după utilizare, este 100% biodegradabil, netoxic, cu pH neutru. 



4. Cum va fi călătoria cu telescaunul?

Mască, distanțare. 

Din nou, va fi diferit de la stațiune la stațiune, dar, în primul rând, nu va mai fi aglomerație la îmbarcare. Stăm la coadă organizat, așa cum ne-am obișnuit deja, păstrând distanța de 1.5 m și purtând mască.

Cel  mai probabil, accesul pe un scaun va fi permis numai pentru familii sau grupuri de prieteni. Dacă călătorești singur, va fi lăsat loc liber  intre tine și ceilalți schiori.

Arapahoe Basin Ski Area - SUA mai 2020 


5. Voi mai găsi echipament de închiriat?

Desigur că da, dar mai bine să il aduci pe al tău anul acesta. 

Și din motive evidente de igienă, și pentru că mulți producători au avut activitatea suspendată, iar stocurile de echipamente sunt limitate. 



6. Va mai fi party pe pârtie? Restaurantele vor fi deschise?

Da, dar limitat și respectând regulilie de distanțare.

Ei bine, anchetele epidemiologie au arătat că cea mai mare parte a schiorilor din statiunea austriacă Ischgl, "Ibiza din Alpi", s-au îmbolnăvit de la jocuri de beer pong și petreceri spectaculoase organizate în proximitatea pârtiilor de schi. Anul acesta - mai bine evităm acest de activități, dacă ele nu vor fi total interzise de autorități. 

Dar fiți fără grijă - magagerii de restaurnate știu că nimic nu va ține schiorii departe de un vin cald. Așa că  vor încerca să iși extindă terasele și să se limiteze accesul în interior.

Desigur, nu este o idee rea să luati și un sandviș în rucsac.
















SOURCE AND TAGS