Coronavirus Lista Rosie Restrictii de Calatorie


Coronavirus Lista Rosie Restrictii de Calatorie pentru Cetatenii Romani


Update 26.07.2020

Guvernul a hotarat prelungirea starii de alerta pentru inca o luna, astfel ca sunt interzise zborurile directe dintre Romania si tarile aflate pe lista rosie coronavirus a INSP.


Mai jos este lista statelor ce impun restrictii de calatorie pentru cetatenii romani, in special prezentarea unui test COVID negativ. Sunt notate cele mai importante destinatii turistice pentru turistii romani. Pentru orice calatorie in strainatate este important sa verificati site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Gasiti pe link Atentionari de calatorie in Europa Covid-19 informatii actualizate cu privire la restrictiile impuse de statele din Europa.

Statele din Europa care, în context COVID-19, impun restricții  pentru cetățenii care vin din România sunt:

Austria
Belgia
Cehia
Cipru
Estonia
Finlanda
Grecia
Irlanda
Islanda 
Italia
Letonia
Lituania
Muntenegru 
Norvegia
Regatul Țărilor de Jos
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Republica Moldova
Slovacia
Slovenia
Ungaria



Austria:
Măsuri aplicabile începând cu data de 27 iulie:

Autoritățile austriece au publicat în seara zilei de 24 iulie 2020 o nouă Ordonanță pentru revizuirea condițiilor de intrare și tranzit în Republica Austria pentru persoanele care provin din state pentru care există alerte de călătorie, inclusiv România, cu valabilitate de până la data de 30 septembrie 2020.

Principalele modificări, față de măsurile anterioare, sunt diminuarea perioadei termenului de valabilitate a testului biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 de la 4 zile la 72 de ore și reducerea perioadei de izolare la domiciliu sau într-o locație adecvată, de la 14 zile la 10 zile.

Conform noilor prevederi, începând cu data de 27 iulie a.c., ora 00:00, accesul cetățenilor români și ai statelor membre UE provenind din România cu destinația Republica Austria este permis dacă dețin un test molecular negativ pentru SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei izolări la domiciliu sau într-o locație adecvată, imediat după intrarea în Republica Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării este negativ, izolarea instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă.

În situația în care cetățeanul străin nu poate prezenta certificatul medical sau dovada unei cazări adecvate, autoritățile austriece nu vor permite intrarea pe teritoriul Republicii Austria.

Noile prevederi se aplică inclusiv turiștilor români.


Cehia:
Cetățenii români rezidenți în state cu risc înalt sau care au vizitat state cu risc înalt pentru mai mult de 12 ore trebuie să se prezinte după intrarea pe teritoriul Cehiei la un birou regional sanitar, din zona unde persoana respectiva va sta, pentru testarea PCR pentru COVID-19. Pe durata a 72 ore de la testare libertatea de mișcare este limitată.


Grecia:
Măsuri aplicabile începând cu data de 28 iulie 2020:

În conformitate cu informațiile comunicate oficial de autoritățile elene, începând cu data de 28 iulie 2020, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei, se va aplica și pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia, cu zboruri dinspre România și Bulgaria. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passanger Locator Form și prezentarea codului QR.

În mod special, pasagerii care sosesc cu zboruri în data de 28 iulie sau 29 iulie și care nu au avut timp să facă testul înainte de plecare vor fi testați la sosire pe aeroporturile din Grecia.

MAE precizează că toate condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, pe la punctul de frontieră terestră Kulata-Promachonas, rămân neschimbate.



Italia:

    Începând cu data de 24 iulie 2020, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile.
    De la 9 iulie, oricine intră în Italia din străinătate este obligat să prezinte transportatorului sau forțelor de poliție în caz de control, o declarație pe proprie răspundere.
    În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui să specifice în detaliu în declarația pe propria răspundere locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil). De asemenea, transportatorii trebuie să măsoare temperatura pasagerilor și să nu permită călătoria celor depistați cu stare febrilă.
    Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie. Acestea trebuie să comunice cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19 Direcției de Sănătate Publică.
    În mod asemănător, persoanele fizice care sosesc din România în Italia cu un mijloc de transport privat sunt obligate să comunice imediat propria intrare pe teritoriul italian Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică locală. Acestea vor fi supuse măsurii de supraveghere sanitară și de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, la adresa comunicată Direcției de Sănătate Publică și vor trebui să semnaleze cu celeritate apariția unor eventuale simptome de Covid-19.

 

    Până la 31 iulie este interzisă sosirea în Italia pentru persoanele care, în cele 14 zile anterioare, s-au aflat sau au tranzitat în: Armenia, Bahrein, Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Chile, Kosovo, Kuwait, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Serbia (pentru Kosovo, Muntenegru și Serbia interdicția se aplică de la 16 iulie, pentru celelalte, de la 9 iulie).


Criteriile de stabilire a țărilor terțe pentru care ar trebui eliminată restricția actuală privind călătoriile se referă în special la situația epidemiologică și la măsurile de limitare a răspândirii virusului, inclusiv la distanțarea fizică, precum și la considerații economice și sociale. Acestea se aplică cumulativ.

În ceea ce privește situația epidemiologică, țările terțe care figurează pe listă ar trebui să îndeplinească următoarele criterii, în special:

    - număr de cazuri noi de COVID-19 din ultimele 14 zile la 100 000 de locuitori apropiat sau mai mic decât media UE (înregistrată la 15 iunie 2020)
    - tendință stabilă sau în scădere a cazurilor noi în aceeași perioadă în comparație cu cele 14 zile anterioare
    - răspunsul general la pandemia de COVID-19, ținând seama de informațiile disponibile, inclusiv cu privire la aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contacților, limitarea răspândirii virusului, tratarea și raportarea, precum și fiabilitatea informațiilor și, dacă este necesar, scorul mediu global raportat la Regulamentul sanitar internațional (RSI). Trebuie să se țină cont și de informațiile furnizate de delegațiile UE cu privire la aceste aspecte.

Reciprocitatea ar trebui, de asemenea, să fie luată în considerare cu regularitate și de la caz la caz.

În cazul țărilor pentru care continuă să se aplice restricții de călătorie, următoarele categorii de persoane ar trebui să fie exceptate de la restricții:

    cetățenii UE și membrii familiilor acestora
    rezidenții UE pe termen lung și membrii familiilor acestora
    călătorii care au o funcție esențială sau îndeplinesc o necesitate esențială, astfel cum sunt menționate în recomandare.

La această recomandare participă și țările asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția).

Etapele următoare pentru intocmirea listei rosii / galbene / verzi de Coronavirus

Recomandarea Consiliului nu este un instrument cu forță juridică obligatorie. Autoritățile statelor membre rămân responsabile de punerea în aplicare a conținutului recomandării. Acestea pot, în condiții de transparență deplină, să elimine doar treptat restricțiile de călătorie pentru țările care figurează pe listă.

Un stat membru nu ar trebui să decidă eliminarea restricțiilor de călătorie pentru țări terțe care nu figurează pe listă înainte ca acest lucru să fi fost decis într-un mod coordonat.

Această listă a țărilor terțe ar trebui să continue să fie revizuită o dată la două săptămâni și poate fi actualizată în continuare de Consiliu, după caz, după consultări strânse cu Comisia și cu agențiile și serviciile relevante ale UE, în urma unei evaluări globale bazate pe criteriile menționate mai sus.

Restricțiile de călătorie pot fi eliminate total sau parțial sau pot fi reintroduse pentru o anumită țară terță care figurează deja pe listă, în funcție de modificările aduse unora dintre condiții și, în consecință, evaluării situației epidemiologice. Dacă situația dintr-o țară terță care figurează pe listă se agravează repede, ar trebui să se aplice un proces decizional rapid.

SOURCE AND TAGS