Circuit Iordania - Da, Iordania este mai mult decat Petra


Circuit Iordania - mai mult decat Petra


Cum din ce în ce mai multă lume este dornică să exploreze Orientul Mijlociu, popularitatea Iordaniei este în continuă creștere.

Fiind o destinație emergentă, este normal să se nască o sumă de întrebări mai mult sau mai puțin apăsătoare, despre ce presupune un circuit în Iordania, mai ales  Circuit IORDANIA – Program Exclusiv de Aventura in Desert. La câteva dintre ele voi răspunde pe îndelete în cele ce urmează.



Este Iordania o țară sigură?

Da, este o țară foarte sigură. În cele 8 circuite de Iordania în care am fost ghid din partea Zepelin Tour, niciodată nu am întâlnit o situație în care eu, sau vreun membru al grupului să ne simțim în pericol cumva. Fiind un cadru organizat până la cel mai mic detaliu, nici nu se putea altfel. Însă pe lângă sârguința cu care punem la punct fiecare excursie acolo, mai sunt desigur și alte explicații. Acestea țin de locul în sine și de oamenii care locuiesc acolo și ne primesc cu prietenie de fiecare dată.

Cultura locală este bazată pe ospitalitate, spun asta fără nici cea mai mică urmă de clișeu. A fost determinant în istoria acestei mici țări ca mozaicul de culturi și religii să trăiască și să colaboreze pașnic. Și așa se întâmplă și acum, Iordania rămânând un refugiu de liniște în zonă. Mai mult, are o însemnătate spirituală majoră pentru multe culturi și religii, fie ele din zonă, sau din lumea întreagă.


Ce altceva mai este de văzut în afară de Petra?

Imaginea trezoreriei din Petra apare negreșit în mintea fiecărui pasionat de călătorii când se gândește la această țară, însă un circuit în Iordania înseamnă mult mai mult.

Sigur, Petra este fantastică- un canion de 1,5 km lungime care în punctul cel mai îngust are doar 3 metri lățime. Canionul te poartă până în punctul în care, după o ultimă buclă zărești o imagine care îți taie răsuflarea: trezoreria din Petra. Trezoreria este un edificiu impozant sculptat cu migală într-un perete imens de gresie. Marea parte a vizitatorilor se opresc aici, crezând că spectacolul s-a terminat. Însă nu este nici pe departe adevărat. De acolo urmează cărări ascunse și scări sculptate în stâncă care te duc către priveliști incredibile și către multe alte edificii cel puțin la fel de spectaculoase.

Noi, în circuitul de Iordania, oferim posibilități multiple de vizitare, deoarece echipa de însoțitori numără 3 ghizi, care în fiecare locație oferă opțiuni diferite. În Petra spre exemplu, dacă dorești, te poți opri să savurezi ceaiuri tradiționale și să asculți poveștile ghidului nostru local, Ali, sau poți urma cărările aventuroase cu urcușuri și coborâșuri, până la cele mai îndepărtate locuri de belvedere acompaniat de unul dintre ceilalți însoțitori.

Amman

Amman este un oraș vibrant, o metropolă în care locuiesc aproape jumătate din cei 10 milioane de locuitori ai țării. Are o istorie incredibil de bogată, pe care o poți cunoaște în Muzeul Național de Istorie. Artefactele prezentate acolo sunt de calibrul celor din marile muzee ale lumii. Multe datează din vremurile în care în Europa populația era organizată încă în mici triburi.


Iar dacă vrei să te imersezi într-un oraș cu viață orientală autentică, este locul potrivit. Până târziu în noapte orașul freamătă. Piețe și trotuare înguste pline cu localnici care mereu au ceva de făcut.



Wadi Rum, un loc ce trebuie vizitat în oricare circuit în Iordania

Wadi Rum este deșertul selenar despre care se spune că dacă stai în liniște și privești cerul, poți auzi șuieratul stelelor căzătoare ce brăzdează bolta mai înstelată decât ai văzut-o vreodată.

Un mit, desigur, dar Wadi Rum este un loc al sunetelor îndepărtate, al tăcerii liniștitoare, al timpului care stă locului și al unui peisaj ireal de static.

Apusurile reflectate de nisipul roșiatic ce acoperă întinderea tăcută te țin în loc fără nici un efort, fără să simți că timpul trece de fapt. Armonia stâncilor sculptate de vânt este unică, iar de ai mai bătut deșerturi vei înțelege că acesta este singurul de acest fel.



Marea Roșie

După câteva zile petrecute în deșert rămâi impresionat de abundența formelor de viață marină. Din punct de vedere al biodiversității este cea mai nordică mare exotică. Fie că alegi să înoți, să faci snorkeling/ scuba diving sau să te relaxezi pe băncuțele moi ale vasului la bordul căruia străbați valurile, cu siguranță vei simți exotismul acestui loc.



Jerash- Pompeiul orientului

Un imens oraș antic care te poartă în trecutul vibrant al imperiului Amonit și al perioadelor Elenistice și Romane. Temple închinate zeităților timpurilor, ruine de biserici, piețe, porți imense și rețele de străzi, impresionează prin acuratețea cu care au fost construite, organizate și prin atmosfera pe care o creează, aducând în prezent, peste milenii momente mistice ale trecutului.





Marea Moartă

Marea care te lasă să plutești sub raze calde, relaxat și cuprins de uimire. Asta pentru că la 430 m sub nivelul Oceanului Planetar, ești în cel mai jos punct de pe Terra în care, probabil, vei ajunge vreodată.



Când este cel mai bine să merg într-un circuit în Iordania?

Noi am fost de multe ori acolo și răspunsul este simplu: toamna (septembrie-noiembrie), sau primăvara (februarie-mai). Așa vei evita cu siguranță arșița și mulțimile de turiști ce asaltează această mică țară în sezonul concediilor de vară.

Să merg singur în Iordania sau într-un circuit organizat?

Aici răspunsul depinde de foarte multe aspecte. Dar din experiențele mele, îți pot spune care sunt avantajele unei călătorii de grup.

Într-un circuit de Iordania organizat, câștigi foarte mult timp prețios. Asta deoarece timpii sunt foarte bine gândiți pentru a putea experimenta cât mai mult în această țară minunată.

Planificare unei călătorii în Iordania îți va ocupa foarte mult timp și înainte de a pleca. Pe lângă aspectele legale (viză turistică), nu este mereu ușor să planifici totul de acasă. Cum spuneam, turistic, Iordania este încă o țară emergentă. Dispune de o infrastructură încă în dezvoltare, ce poate crea uneori unele sincope în itinerariul pe care îl stabilești.

Prezența unui ghid local care îți va povesti istoria bogată sau detalii despre beduinul pe care îl vizitezi. Sau îți poate arăta pașii de dans tipici unei nunți tradiționale. Toate acestea vor fi pierdute. Iordania nu este Bali sau Paris, despre care poți citi sau afla din alte părți.

Experiența de grup: grupurile noastre sunt active, cu spirit tânăr, dornice de experiențe variate și deschise la comunicare. Mai mult, vei putea alege tipul de activitate la care dorești să participi. De aceea ai la dispoziție 3 ghizi care te vor însoți în funcție de ce alegi- o experiență activă, una relaxantă sau multe povești, în fiecare zi vei putea alege ce ți se potrivește mai mult.

Așadar, Iordania este o țară ce îți va oferi multe oportunități să descoperi lucruri faine la care nu te aștepți, este un loc ce te va trimite înapoi în timp și care îți va tăia răsuflarea prin peisajele incredibile pe care le oferă.

Dacă te gândești să vizitezi o țară a Orientului Mijlociu, cu siguranță un circuit în Iordania este o opțiune foarte bună.


SOURCE AND TAGS