Ce trebuie sa stii inainte sa vizitezi Petra - Iordania

  • Ana
  • /
  • 17 septembrie 2019



FAQ Petra, Iordania

  • Da, oricât de mult te-ai informa, tot veți fi surprinși de frumusețea Petrei
  • Da, o zi este suficientă, două zile este ideal
  • Da, recomandăm să încercați și Petra by Night
  • Da, vei găsi toalete, cafenele, buticuri pentru suveniruri și locuri în care să îți tragi sufletul.


  • Nu, nu folositi transportul cu animale în Petra
  • Nu, nu vă opriți la Trezorerie. Continuați traseul până sus, la Mănăstire. Și apoi și mai sus, până la locul cu un nume elocvent: „The best view in the world”.




Ce trebuie sa stii despre Petra

Imaginea trezoreriei apare în mintea fiecărui călător pasionat, nu numai la auzul numelui sitului în care se află - Petra, ba chiar și al țării cu totul - Iordania. Este evident de ce - o fațadă impozantă de gresie sculptată ce te întâmpină la finalul unui canion impresionant de 1,5 km.

Cu toate acestea este departe de a fi singurul motiv pentru care să vizitezi Petra, un vast sit arheologic, aflat pe lista UNESCO și considerat unul dintre cele 7 minuni ale lumii moderne.



Ce este Petra?

Înconjurat de canioane și pereți imenși de gresie, Petra este o așezare fondată în 312I.E.N de către nabateeni, tribul arab ce locuia în zonă, devenind capitala acestora. În perioada helenistică a devenit un mare centru comercial, fiind situat la intersecția drumurilor dintre China, India și Mediterana (Drumul Mătăsii) și cele dintre Arabia și Siria-Fenicia. Jumătate construit și jumătate sculptat în gresie, peisajul din Petra este dominat de munți, canioane, grote și pasaje ascunse.

Ce pot face în Petra?

În primul rând, dacă nu ai ales unul dintre circuitele noastre în Iordania, te sfătuim să iei un ghid pentru vizitarea sitului. Poți face asta la intrarea în Centrul de vizitare- 15-100JOD(90- 600RON), deoarece dimensiunea sitului este enormă și sunt foarte multe informații istorice de care nu vei avea parte altfel. Fii cu băgare de seamă însă, deoarece prețurile mai mici presupun că ghidul te va însoți doar până la Trezorerie (1,5 km), urmând ca marea partea a traseului să o străbați fără ghid.

Adăugăm aici că există posibilitatea închirierii de șarete, măgari, catâri, cai și cămile pentru accesul la diferite puncte de interes. Recomandăm cu căldură să evitați transportul cu animale în acest loc, deoarece traseele sunt mai dificile pentru accesul animalelor decât pentru cel al vizitatorilor.

Până să trecem la informații despre celelalte puncte de interes pe care le poți vizita, este bine de știut că în Petra vei găsi toalete, cafenele, buticuri pentru suveniruri și locuri în care să îți tragi sufletul. Multe dintre ele sunt marcate pe harta sitului pe care o poți primi la cerere când îți achiziționezi biletul de acces.
Ca în multe alte locuri din această parte de lume, comercianții vor cere un preț mai mare inițial, așa că fii pregătit să negociezi. Deși poate fi foarte folositor în negocieri, de obicei un ghid local va încerca să te ducă la comercianții cu care are deja aranjat să primească un „comision”. Încercă să stabilești de dinainte cu el că nu accepți să fii ghidad către un butic anume și rămâi cu băgare de seamă. 

Pentru referință, prețurile sunt în general după cum urmează (la buticuri și tarabe, deoarece la restaurante va fi cu mult mai scump): apă/cafea/ceai: 1-2JOD (6-12RON), o cutie de suc (2-3JOD 12- 18RON), un suc de rodii/portocale(3-5JOD 18-30RON).


Cât costă intrarea în Petra?

Biletul de acces pentru o zi costă 50JOD(300RON), iar cel pentru două zile, 55JOD(330RON). Se poate cumpăra separat sau poate fi inclus în prețul Jordan Pass. Adițional, vizita „Petra by night” (se vizitează Petra la lumina candelelor- un moment incredibil), costă 17JOD(100RON). Dacă dorești să eviți bătaia de cap legată de organizare, vize, bilete și cazare, te invităm să participi la unul dintre circuitele noastre în Iordania în care includem tot  - Program Exclusiv de Aventura in Desert



Cum se ajunge la Petra?

Petra este situată la aproximativ 350km sud de Amman, adică aproximativ 3h dacă vii cu mașină închiriată. În cazul în care optezi să îți organizezi singur excursia, ar fi autobuzul de la Amman la Wadi Musa, însă programul de plecare nu este unul foarte clar, ci depinde de când se umple autocarul.

Cum să mă îmbrac pentru Petra?

Recomandăm o ținută decentă, deși fiind un sit arheologic, nu unul religios, nu există un cod vestimentar prestabilit. Mai mult, pentru a te feri de nisip, vânt și soare, este de preferat să ai un tricou cu uscare rapidă, o jachetă anti-vânt, pantaloni de trekking lungi și încălțăminte de trekking. Traseele din Petra nu sunt tocmai de oraș, în funcție de preferințele tale, putând să semene chiar mai mult cu o ieșire de o zi la munte.
De avut în vedere că în Petra nu este mereu cald, fiind la o altitudine de 900-1200m. Așadar, mai ales dimineața și seara este mai degrabă răcoare, urmând ca la mijloc de zi să fie nevoie de pălărie și cremă de soare.



În Petra sunt mult mai multe locuri de vizitat, cel puțin la fel de spectaculoase ca Trezoreria

După ce ai trecut de Siq, canionul ce marchează intrarea în Petra, vei vedea Trezoreria. Numită așa deoarece jefuitorii de morminte credeau că aici este ascunsă o comoară, edificiul este de fapt un mormânt al unui rege nabateean. De aici poți alege să mergi pe una dintre cărările ce duc la unul dintre punctele de belvedere ce oferă o vedere de sus a trezoreriei.

Urmând traseul principal către Mănăstire, vei trece pe lângă Teatrul Roman, cel mai mare teatru roman sculptat în piatră- numără 8000 de locuri.
Dacă te abați de la traseul principal, în câteva sute de metri vei ajunge la Mormintele Regale, o serie de 4 edificii similare cu Trezoreria, care au avut același rol: morminte de mari căpetenii.
Mănăstirea, denumită în acest mod deoarece în periada bizantină a fost folosită în scop religios, este tot un mormânt. De fapt toate edificiile săpate în stâncă pe lângă care treci, sunt foste morminte, fiecare are povestea și însemnătatea lui spirituală, de aceea îți sugerăm să ai un ghid cu tine.

De aici ai opțiunea să mai mergi câteva sute de metri până la un loc care îți va tăia răsuflarea, cu un nume elocvent: „The best view in the world”. O să ai o perspectivă asupra munților și văilor din regiune și asupra Wadi Araba, valea care desparte Marea Roșie de Marea Moartă. 

Dacă ești îndeajuns de rapid poți vizita și Locul Sacrificiului, un punct aflat pe înălțimile unui munte din Petra cu o vedere de ansamblu asipra sitului, la capătul unui traseu foarte abrupt.

Petra by Night este o opține pe care te încurajăm să o rezervi. Vei parcurge canionul, până la Trezorerie, însă la lumina miilor de candele așezate pe jos pentru a te ghida. Este o atmosferă magică, canionul și Trezoreria fiind scăldate într-o lumină caldă ce schimbă cu totul experiența vizitării.

Așadar, sunt mult mai multe lucruri de văzut în Petra decât celebra Trezorerie. De fapt, acest lucru este specific Iordaniei cu totul, care fiind o țară emergentă în turism are foarte multe de arătat din bogăția naturală și culturală. 







SOURCE AND TAGS