Ce mâncăm în Sri Lanka


Mancare Sri Lanka

Ce mâncăm în Sri Lanka?

Mâncarea din Sri Lanka se aseamănă un pic cu cea din partea de Sud a Indiei însă are propriile particularități. Sri Lanka și-a adaptat cultura culinară într-un amestec de diferite preparate curry și mâncăruri gustoase mai ales din cauza perioadei în care a fost colonizată, acumulând astfel diverse influențe.

Sri Lankazii iubesc foarte mult mirodeniile, le place mâncarea bogată în arome și se bucură de gustări prăjite și foarte gustoase. Cele mai multe preparate sunt foarte iuți și orice ai alege să mănânci în Sri Lanka va fi o experiență unică.

Sri Lanka este o insulă cu climat tropical astfel că nucile de cocos și peștele sunt două dintre cele mai influente componente ale bucătăriei din Sri Lanka. Peștele este transformat în curry iar nuca de cocos, într-o formă sau alta, este un ingredient dominant în bucătăria din Sri Lanka.

Orezul și curry-ul reprezintă alimentele de bază din Sri Lanka, deși diferite tipuri de pâine, atât pâine tip roti, cât și pâinea obișnuită, sunt foarte comune.

Dacă vrei să experimentezi această experiență culinară unică în Sri Lanka, vezi oferta noastră Sri Lanka - Trip of a Lifetime


Coconut Roti

Coconut Roti este prezent la toate mesele în Sri Lanka și este o turtă cu cocos. Se prepară din făină, nucă de cocos rasă, apa și sare. Se poate adăuga ardei iute verde și ceapă pentru un plus de savoare.
 

Dhal curry

Dhal curry este un curry foarte nutritiv făcut în principal din linte, roșii și un pic de ardei iute. Uneori se adaugă cartofi și dovleac. Se folosesc puține condimente la acest preparat dar nivelul de iuțeală variază în funcție de bucătar.


Pol Sambol

Pol sambol este un amestec picant de nucă de cocos, ceapa, sare, suc de lamaie si ardei iute. Acest preparat vegetarian este făcut cu nucă de cocos proaspăt răzuită și este delicios.


Kottu Roti

Kottu Roti este un amestec de paste cu legume, carne si condimente. Acest preparat se găsește frecvent ca street food și  este consumat la scară largă în întreaga Sri Lanka. Cuvântul „kothu” înseamnă „a toca” în limba tamil. Modul de preparare este o artă în sine iar îndemânarea bucătarului este fascinantă.


Papadam

Papadam este o pâine subțire, crocantă, făcută din făină de linte, opțional condimentată sau aromată în diferite moduri. Este prăjită în ulei de cocos și poate fi consumată ca gustare, aperitiv sau suport pentru alte feluri de mâncare.


Rice Curry

Rice curry este vedeta preparatelor culinare din Sri Lanka, mai ales că aproape că nu încape pe masă toată mâncarea din acest preparat. Sunt vreo 7 castronele cu diferite sortimente de legume, curry și orez. Este bine să menționați de la încept cât de picant doriți să fie. Salatele care alcătuiesc rice curry diferă de fiecare dată iar carnea care se folosește este de pui sau pește.


Deviled Curry

Deviled Curry cu pui, porc, pește, calamari sau creveți. Carnea este înăbușită într-un sos dulce acrișor, extrem de iute și asortată cu legume. Se servește cu orez și câteodată cu roti (turtă).



Polos

Jackfruit necoapt este considerat o legumă în Sri Lanka și se consumă în acest preparat numit polos. Bucățile de jackfruit sunt fragede și au un gust excelent. Trebuie musai să încercați jackfruit copt - un fruct dulce și delicios.


Wambatu Moju

Mâncarea de vinete (Wambatu Moju) din Sri Lanka este excepțională; este un preparat cu vinete, sare, ulei, sos de soia și zahăr caramelizat.


Hoppers

Hoppers, cunoscute și sub numele de appa, este un preparat emblematic din Sri Lanka. Este un aluat simplu de clătite la care se adaugă lapte de cocos și un strop de toddy (vin de palmier din Sri Lanka). Prezentarea este unică - pâlniile sunt gătite în wok-uri mici, niște tigăi rotunjite, astfel încât aluatul să se gătească gros și moale pe fund și subțire și crocant pe margini. Hoppers poate fi comandat simplu sau cu un ou prajit la mijloc.


Oferta noastră în februarie 2022: Circuit Sri Lanka - Trip of a Lifetime

SOURCE AND TAGS