Atractii Turistice Portugalia in Zona de Nord

  • Ioni
  • /
  • 7 septembrie 2021

Atractii Turistice Portugalia in Zona de Nord

In partea de Nord a Portugaliei puteti vizita monumentele de patrimoniu cultural UNESCO din Porto, Coimbra sau Valea Douro si va puteti bucura de plajale de pe Coasta Atlanticului cu nisip auriu, perfecte pentru surfing si kytesurfing.
Zona de Nord a Portugaliei este faimoasa pentru podgoriile sale terasate de pe malurile Douro (est) si Minho (nord), precum si recunoscultul vin de Porto - o emblema nationala recunoscuta la nivel mondial.
Pentru iubitorii de arheologie, zona de nord a Portugaliei este un adevarat paradis. Situl preistoric de artă rupestră din Valea Côa este un sit arheologic paleolitic în aer liber situat în nord-estul Portugaliei, lângă granița cu Spania. In toata zna de Nord a Portugaliei gasiti dolmeni - structuri megalitice formate din placi de piatra foarte mari.



1. Porto

Porto este al 2-lea cel mai mare oras din Portugalia, dupa Lisabona si are o populatie de 1.7 milioane de locuitori. Porto este printre cele mai vechi asezari din Europa si apartine Patrimoniului Cultural UNESCO inca din 1996.

Dintre atractiile arhitecturale ale orasului, Catedrala din Porto este cea mai veche structură care a supraviețuit, împreună cu mica Biserica romanica Cedofeita, Biserica gotica São Francisco, ruinele zidurilor orasului si cateva case din secolul XV. Stilul baroc este bine reprezentat in decorul interior al bisericilor Sf. Francisc și Sf. Clara, bisericile Milostivirii (Misericórdia) și ale Clericilor (Clérigos) si Palatul Episcopal din Porto.

Neoclasicismul și romantismul secolelor al XIX-lea și al XX-lea au adăugat monumente interesante peisajului orașului, cum ar fi magnificul Palat al Bursei (Palácio da Bolsa), Spitalul Sf. Antonie, clădirile din Piața Liberdade și Avenida dos Aliados, gara São Bento  si gradinile Palatului de Cristal (Palácio de Cristal).

Printre cele mai populare produse de export ale Portugaliei este Vinul de Porto, denumit dupa orasul cu acelasi nume.

Porto se află pe drumul portughez al Camino de Santiago, care este o retea de rute de pelerinaj catre catedrala din Santiago de Compostela din zona Galitia, în nord-vestul Spaniei.



2. Coimbra

Coimbra are o populatie de aprox. 140.000 de locuitori si este al 4-lea oras ca marime din Portugalia, dupa Lisabona, Porto si Braga.

Coimbra, capitala medievala a Portugaliei este un oras vechi ce gazduieste Universitatea din Coimbra. Aceasta este renumita pentru biblioteca sa baroca, Biblioteca Joanina si clopotnita din secolul al XVIII-lea. Un alt obiectiv turistic important in Coimbra este Catedrala Romanica din secolul al XII-lea, Sé Velha.

Coimbra a fost capitala Regatului Portugalia in perioada 1131 - 1255 iar arhitectura orasului inca pastraza cladiri din aceasta perioada. Universitatea din Coimbra a fost infiintata in 1290 si este cea mai veche institutie academica de limba portugheza.

Cladirile istorice bine conservate fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 2013 - „Coimbra oferă un exemplu remarcabil de oraș universitar integrat cu o tipologie urbană specifică, precum și propriile sale tradiții ceremoniale și culturale care au fost păstrate în viață de-a lungul veacurilor”.




3. Aveiro
Aveiro este cunoscut sub numele de „Veneția Portugaliei”, datorită sistemului de canale, similar cu orașul italian Veneția.

Aveiro are o populatie de aprox. 80.000 de locuitori si este printre cele mai importante orase din zona de Nord a Portugaliei. Aceasta zona a fost locuita de oameni din timpuri stravechi iar formatiunile megalitice (dolmeni) descoperite aici confirma prezenta locuitorilor din preisorie. Un dolmen este o structură megalitică formată de obicei dintr-o placă mare de piatră orizontală care se sprijină pe două sau mai multe plăci verticale.
Aceste structuri funcționau drept camere mortuare sau locuri de cult pentru zeita pamantului si a fertilitatii.

Aveiro a fost un centru economic important din perioada Imperiului Roman pana in Evul Mediu. Orasul Aveiro s-a dezvoltat in urma comertului cu sarea care se extragea din aceasta zona. In urma cu aproximativ 400 de ani, portul a fost distrus de o furtuna puternica si legatura cu Oceanul a fost distrusa, incepand astfel declinul economic si migratia masiva a populatiei.

Aveiro mai este recunoscut pentru o scoala renumita de sculptura in stil baroc iar in prezent este al 3-lea centru industrial al Portugaliei, dupa Lisabona si Porto.


4. Braga

Braga este un oras in nord-vestul Portugaliei, unul din cele mai vechi orase ale tarii. Orasul Braga se mai numeste si Orasul Arhiepiscopilor sau Roma Portugaliei fiind un centru religios important al Bisericii Romano-Catolice.
Zona Braga a fost locuita inca din perioada preistorica, apoi, in epoca fierului a fost locuita de triburile Bracarilor Calaici si apoi zona s-a dezvoltat sub dominatia Imperiului Roman.

Spre deosebire de Lisabona, Évora și Coimbra, Braga nu a beneficiat de profiturile aduse de Perioada Marilor Descoperiri din secolul XV. Orasul Braga a iesit din situatia economica mai precara datorită numeroaselor lucrari publice finantate de arhiepiscopul Diogo de Sousa. Astfel, orasul a intrat din era medievala in cea a Renasterii si mai este numit si Roma Portugaliei.

Orasul Braga a avut mult de suferit la începutul secolului al XIX-lea de pe urma invaziei napoleoniene. In a doua parte a secolului trecut s-a imbunatatit infrastructura orasului mai ales in urma repatrierii portughezilor din Brazilia. Noile presiuni demografice si urbanistice din secolul XX au necesitat imbunatatiri arhitectonice si de infrastructura.


5. Nazare
Nazare este una dintre cele mai cunoscute statiuni de pe litoralul portughez de pe Coasta de Argint (Costa de Prata). Pe 8 Septembrie sunt zilele orasului - Festivalul Maicii Domnului din Nazaré - timp de 10 zile sunt coride, procesiuni, focuri de artificii, targuri dansuri si spectacole.

Orașul Nazare este format din 3 cartiere: Praia (de-a lungul plajei), Sítio (un sat vechi, pe vârful unei stânci) și Pederneira (un alt sat vechi, pe un vârf de deal). Praia și Sítio sunt legate de funicularul Nazaré.

Nazaré este o destinație de surfing foarte populară datorită valurilor foarte mari ce se formează in prezenta canionului subacvatic Nazaré. Canionul se adanceste si datorita curentului de apa valurile au o inaltime spectaculoasa. In 2017, surferul brazilian Rodrigo Koxa a doborât recordul mondal pentru cel mai mare val pe care s-a facut surfing vreodată, navigand pe un val de 24,4 m.


6. Viana do Castelo
Viana do Castelo este un oras amplasat pe coasta, in Nordul Portugaliei, aproape de granita cu zona Galitia din Spania. Cel mai spectaculos loc din oras este punctul de belvedere de la Biserica Santa Luzia de unde se poate admira orasul si plajele din apropiere. In zona portului se viziteaza nava Gil Eanes care functiona ca spital in trecut. Viana do Castelo, la fel ca si Porto este sitaut pe ruta portugheza a Camino de Santiago.

Turistii apreciaza Viana do Castelo pentru plajele sale si posibilitatea practicarii de kitesurfing si surfing. Daca aveti timp, mergeti la plaja Cabedelo.


7. Guimarães

Guimarães a fost capitala Portugaliei dupa ce a fost recucerita in secolul XII si a iesit de sub dominatia maura. Guimarães are cateva monumente fascinante: castelul din secolul al X-lea și biserica Igreja de Nossa Senhora da Oliveira.

Centrul istoric are arhitectură gotică si mici piatete, fiind listat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 2001, ca recunoaștere pentru „exemplu excepțional de bine conservat și autentic al evoluției unei așezări medievale într-un oraș modern” în Europa.




8. Vila Real


Vila Real este un oras amplasat in interiorul Portugaliei si are cateva obiective turistice care merita vizitate. Palatul Mateus este construit in stil baroc si este amplasat la periferia orasului. In centru puteti vizita Capela Nova, Biserica Sao Domingos si muzeul de arheologie și numismatica. Pentru pasionatii de natura recomandam drumetii in Parcul Natural Aldao.



SOURCE AND TAGS