8 tradiții cubaneze de Revelion

  • Ioni
  • /
  • 15 iulie 2022



Revelionul este o sarbatoare celebrata intens in Cuba si exista multe traditii si superstitii pentru Anul Nou. Ca multe alte popoare, cubanezii au propriul set de tradiții de Revelion si am facut o selectie ale celor mai cunoscute obiceiuri de Revelion pentru care se crede ca aduc noroc și prosperitate. Bineinteles, cel mai bine este sa experimentati aceste obiceiuri la fata locului - Vezi oferta noastra pentru Vacanta Cuba




1. Porc fript

In Cuba se mananca porc fript de revelion. De obicei petrecerile in familie au multi invitati iar porcul se frige intreg. Cubanezii acordă multă importanță mâncării de revelion mai ales pentru cina in familie unde se bucura de de gustul intens si fraged al carnii de porc si danseaza toata noaptea pe ritmurile muzicii traditionale.


2. Aruncarea apei murdare

La fel ca in multe alte traditii locale și in Cuba se face curat in casa inainte de Revelion dar apa murdară se ține deoparte. Cubanezii cred că apa murdară conține un spirit rău din anul trecut și dacă aruncă în stradă apa murdara chiar de revelion, toate relele vor pleca impreuna cu anul ce a trecut.t


3. A mânca 12 boabe de struguri la miezul nopții

A mânca 12 boabe de struguri la miezul nopții este o tradiție urmată de secole în Cuba, la fel ca în alte țări din America Centrala si America de Sud. Imediat ce numărătoarea inversă se termină, oamenii încep să mănânce toate cele 12 boabe de struguri, fiecare reprezentând o luna a anului. Se presupune ca acest ritual va aduce noroc in anul ce urmeaza. Tot traditia spune că strugurii trebuie consumați înainte ca ceasul să arate 00:01, altfel urmatorul an vine cu ghinion.


4. Arderea unei efigii

O alta tradiție cubaneza de Revelion include arderea unei efigii (o reprezentare sculpturala). Pe bucatele de hartie se noteaza problemele din anul ce tocmai se termina si se introduc in aceasta efigie care se arde de revelion si astfel dispar toate lucrurile neplacute din ultimul an și pășiți în Anul Nou cu o inimă ușoară.


5. Mergi cu o valiză

Dacă îți place să călătorești și vrei să explorezi lumea în anul care vine, mergi cu o valiză de Revelion pentru a continua să călătorești tot anul. Deci, daca pasiunea pentru calatorii este mare, cu siguranta aveti la indemana valiza cu care veti pleca intr-o noua vacanta si o noua aventura.


6. Sărută-ți persoana iubită

Sărutul persoanei iubite de Revelion reprezinta una dintre tradițiile de Anul Nou in Cuba. Daca incepi anul nou cu un sarut al persoanei iubite este clar ca o sa aveti parte de an fericit, plin de iubire.


7. Bani

Dacă vrei un an nou plin de prosperitate, pune niște bani în pantofi la miezul nopții. 


8. Lenjerie roșie

Daca inca nu ti-ai gasit perechea, atunci lenjeria rosie te va ajuta sa o gasesti in anul ce urmeaza. Daca deja ai pereche, atunci vei petrece un an nou fericit cu persoana iubita.


Lasand traditiile si superstitiile la o parte, cu siguranta sunteti norocosi daca va petreceti Revelionul in Cuba iar lenjeria rosie nu se va demoda niciodata. 

SOURCE AND TAGS