18 Curiozitati despre Iordania





1. Iordania este un regat arab situat in mijlocul Asiei, pe partea estica a raului Iordan, cu o populatie de peste 9 milioane e locuitori. Abdullah II bin al-Hussein este regele Iordaniei iar Rania este regina. Intrigile si lupta pentru putere la Casa Regala din Iordania par de domeniul fictiunii din filme.


2. Spre deosebire de alte tari arabe, Iordania nu are propriile sale resurse de petrol. Neavând petrol, nu sunt nici conflicte armate ceea ce o face Iordania o destinație sigură.

3. Iordania este una din cele doua tari arabe care este in relatie de pace cu Israelul. Tratatul de pace dintre Iordania si Israel a rezolvat disputele legate de terenuri și ape, a prevăzut o cooperare extinsă în domeniul turismului și al comerțului și a obligat ambele țări să împiedice ca teritoriul lor să fie folosit ca punct de desfășurare a unor atacuri militare de către o țară terță.

4. In Iordania este considerat politicos sa refuzi un fel de mancare de 3 ori inainte de a il accepta. Acum nu stiu cat de bine tine de foame politetea :))

5. Amman este capitala si cel mai populat oras al Iordaniei, fiind totodata cel mai important centru economic, politic si cultural. Amman are o istorie bogata si puteti vizita inclusiv vestigii arheologice romane.



6. Limba araba este limba oficiala a Iordaniei, insa majoritatea populatiei de clasa mijlocie si inalta cunoaste limba engleza. 



7. Numele oficial al tarii este Regatul Hașemit al Iordaniei si numele vine de la raul Iordan si numele casei regale.

8. Moneda nationala este dinarul (JOD), o moneda mai puternica decat euro (1 JOD = 1,29 EUR), doalr (1 JOD = 1,41 USD ) sau lira sterlina (1 JOD = 1,14 GBP)



9. Simbolul national al tarii este Irisul negru - creste doar in desertul Wadi Rum si doar in timpul primaverii.





10. Climatul este unul mediteranean combinat cu cel de desert, arid. 

11. Petra este una dintre cele 7 minuni ale lumii conform UNESCO. Biletul de acces pentru o zi costă 50 JOD (300RON), iar cel pentru două zile, 55JOD(330RON) - iar noi in includem in tarif pentru Circuit IORDANIA – Program Exclusiv de Aventura in Desert








12. Scenele de final ale filmului Indiana Jones au fost filmate la Petra. Alte filme turnate in desert sunt Martianul si Planeta Rosie. 

13. Cel mai jos punct de uscat din lume este fundul Marii Moarte (420m sub nivelul marii). 




14. Este leaganul multor situri religioase: Raul Iordan unde Iisus a fost botezat de catre Ioan Botezatorul, Sodoma si Gomora si Muntele Nebo unde Moise a murit. 

15. Religia predominanta in Iordania este Suuni Islam. Exista insa si o minoritate crestina. 



16. Cel mai comun arbore in Iordania este maslinul. 



17. Orasul Jerash este unul dintre cele mai mari si mai bine conservate situri de arhitectura Romana din lume 

18. Apa Marii Moarte face imposibil scufundatul (nici macar sa nu incerci! iti poate pune viata in pericol din cauza salinitatii de 9.6 ori mai ridicate in comparatie cu apa oceanelor). 



19. Aqaba este singurul oras port al Iordaniei.







Inca avem disponibile locuri pe programul nostru Circuit IORDANIA – Program Exclusiv de Aventura in Desert . 



SOURCE AND TAGS