10 lucruri interesante despre Mongolia

  • Ioni
  • /
  • 28 februarie 2024

Mongolia este o țară vastă și fascinantă, cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura nomadă și istoria bogată.

Lasa-ne un mesaj

Solicită Oferte pentru Circuit Mongolia 2024 - Andreea (0747 011 553)

1. În Mongolia sunt aproape la fel de mulți oameni ca și cai

Mongolia este a 19-a țară ca mărime din lume. De asemenea, este una dintre țările cu cea mai mică densitate a populației, fiind formată în mare parte din stepe, deșerturi și munți. Există 3,3 milioane de oameni și aproximativ același număr de cai. Un proverb local explică acest aspect, „un mongol fără cal este ca o pasăre fără aripi”. Caii mongolezi sunt cunoscuți pentru rezistența lor, viteza și abilitatea de a supraviețui în condiții aspre.

2. Mongolia, țara cerului albastru

Poate știți că Mongolia este adesea numită „țara cerului albastru”. Clima este uscată și nu foarte bogată în precipitații. Soarele strălucește până la 250 de zile pe an în Mongolia, dar nu vă veți bucura de multe zile calde aici din cauza altitudinii mari și a climei continentale. Vara durează doar câteva săptămâni iar dacă ajungeți în Mongolia asigurați-vă că aduceți o jachetă pentru serile reci. Iarna în Mongolia este lungă și temperaturile scad la minus 35 de grade Celsius.

3. Mai mult de un sfert dintre mongoli sunt nomazi

Mongolia are unul dintre ultimele popoare nomade din lume - peste 25% din populație este nomadă. Oamenii de aici trăiesc în armonie cu natura și își mută animalele în funcție de anotimpuri. Dacă vizitezi o comunitate de nomazi, vei fi surprins de prietenia lor. Iurtele, cum se numesc corturile lor, nu au încuietori și vei fi întâmpinat cu ceva de mâncare imediat ce vei ajunge. Probabil că îți vor da să guști lapte de iapă fermentat pe care îl numesc airag.

4. Mongolia găzduiește leopardul de zăpadă și cămila cu două cocoașe

Dacă vă decideți să vizitați această țară frumoasă, este posibil să vedeți mai multe specii pe cale de dispariție, inclusiv leopardul de zăpadă. Leoparzii de zăpadă nu sunt agresivi cu oamenii și foarte bine camuflați în peisaj iar o întâlnire cu acestt animal fantomatic este puțin probabilă. De asemenea, puteți întâlni cămila cu două cocoașe, care a fost folosită pe scară largă pe Drumul Mătăsii datorită rezistenței sale la frig și secetă. La fel ca leopardul, și cămilele de aici sunt pe cale de dispariție. Mongolia găzduiește un festival anual de cămile, unde oamenii se pot apropia de aceste creaturi fermecătoare.

5. Vânătoarea cu vulturul

Mongolia are o tradiție unică de vânătoare cu vulturul, în care vânătorii își antrenează vulturii pentru a vâna prăzi precum vulpi și iepuri. Această practică veche este încă păstrată de unele comunități din vestul Mongoliei. Kazahii, care constituie mai puţin de 5 procente din populaţia de 3.3 milioane a Mongoliei, au folosit vulturi din cele mai vechi timpuri pentru a vâna marmote, vulpi, iepuri şi lupi.

6. Al doilea deșert ca mărime din Asia

Mongolia găzduiește o parte semnificativă a deșertului Gobi, unul dintre cele mai mari și mai uscate deșerturi din lume. Deșertul Gobi este al doilea cel mai mare deșert din Asia și al șaselea ca mărime din lume și este situat în partea de sud a Mongoliei, de-a lungul graniței cu China. În total, ocupă aproximativ 30% din suprafața totală a teritoriului Mongoliei. Dunele de nisip acoperă doar o mică parte din deșertul Gobi, iar cea mai mare parte este una stâncoasă. Deșertul Gobi este, de asemenea, considerat a fi cel mai mare sit de fosile de dinozauri din lume. Contrar așteptărilor, Mongolia are ghețari în unele părți ale țării. Printre acestea se numără Ghețarul Potanin din munții Altai și Ghețarul Tavan Bogd, situat la granița cu Rusia și China.

 

7. Genghis Khan - fondatorul Imperiului Mongol

Mongolia este țara natală a lui Genghis Khan (sau Chinggis Khaan), cunoscut pentru fondarea Imperiului Mongol în secolul al XIII-lea. El este considerat unul dintre cei mai mari conducători militari din istorie și este încă o figură venerată în Mongolia.

8. Zud - motivul pentru care localnicii își abandonează viața tradițională nomadă

Fenomenul zud face parte din Mongolia de mult timp. Zud înseamnă "dezastru" în regiunile de stepă, semi-deșertice și deșertice din Mongolia și Asia Centrală în care un număr mare de animale mor, în principal din cauza înfometării, neputând pășuna din cauza condițiilor climatice deosebit de severe. Sunt recunoscute diferite tipuri de zud, în funcție de tipul particular de condiții climatice. Iarna poate exista o crustă de gheață impenetrabilă iar vara poate fi secetă extremă. Pentru economia locală, care depinde de acest mod de viață, zud poate însemna o criză alimentară și economică iar mulți nomazi care și-au pierdut turmele  nu vor avea de ales decât să se mute în orașe.

9. Spiritualitatea budistă

Budismul tibetan este larg răspândit în Mongolia și joacă un rol important în viața culturală și spirituală a mongolilor. Mănăstirile budiste, precum Erdene Zuu în Karakorum, sunt centre importante ale spiritualității și atrag numeroși vizitatori și pelerini.

10. Mongolia are propriile ei Olimpiade

Ai auzit de festivalul Naadam? Acest eveniment are o tradiție îndelungată și are loc în fiecare vară în toate orașele importante din Mongolia. Cele mai importante evenimente sportive ale Naadamului includ trei discipline: tir cu arcul, călărie și lupte. Festivalul include și muzică și dans tradițional mongol iar pentru localnici, acesta este unul dintre cele mai importante evenimente sociale și sportive ale anului.

Lasa-ne un mesaj

Solicită Oferte pentru Circuit Mongolia 2024 - Andreea (0747 011 553)

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele fascinante care definesc Mongolia și cultura sa bogată. Descoperiți acest tărâm înghețat în timp printr-un circuit de excepție.


SOURCE AND TAGS